Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Koronavírus

OZ KOVO: Zdravie musí byť prvoradé

Na snímke zľava člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica, podpredsedníčka Rady OZ KOVO Monika Benedeková, predseda mandátového obvodu OZ KOVO Jozef Želinský a predseda ZO OZ KOVO pri SAD Prešov Pavol Kreitler počas tlačovej konferencie v Prešove 3. februára 2020. Foto: TASR - Milan Kapusta

Včasné prijatie aj radikálnejších opatrení môže podľa jeho slov z dlhodobého hľadiska zmierniť negatívne celospoločenské i ekonomické dôsledky aktuálnej situácie.

Bratislava 17. marca (TASR) - Je nesporné, že súčasná situácia bude mať ďalekosiahle spoločenské i ekonomické dôsledky, ktorých prekonanie si bude vyžadovať súčinnosť vlád, zamestnávateľov, ale aj zástupcov zamestnancov. Pre TASR to uviedol Odborový zväz (OZ) KOVO.

"Odborový zväz KOVO, ktorý zastupuje zamestnancov najmä vo výrobných odvetviach priemyslu, ale aj v autobusovej doprave, v bytovom hospodárstve, hasičov a ďalšie kategórie pracujúcich, pozitívne vníma zodpovedný prístup mnohých našich zamestnávateľov a plne podporuje ich bezpečnostné opatrenia. Zároveň však apeluje aj na ostatných, aby zdravie svojich zamestnancov priorizovali pred hospodárskymi dôsledkami, a predovšetkým, aby im zabezpečili osobné ochranné pracovné prostriedky, dezinfekčné prostriedky a prijali mimoriadne opatrenia, ktorými v práci minimalizujú možnosť prenosu nákazy na ďalšie osoby. A - ak si to bude situácia vyžadovať - aby urobili aj radikálnejšie opatrenia, ako je čiastočné alebo úplné prerušenie výroby," uviedlo pre TASR Predsedníctvo Rady OZ KOVO.

OZ KOVO je prostredníctvom svojich odborových organizácií pripravený aktívne spolupracovať pri zavádzaní nevyhnutných opatrení v záujme ochrany zdravia zamestnancov.

Včasné prijatie aj radikálnejších opatrení môže podľa jeho slov z dlhodobého hľadiska zmierniť negatívne celospoločenské i ekonomické dôsledky aktuálnej situácie.

"Súčasný stav si totiž vyžaduje koordináciu a kooperáciu všetkých zúčastnených - štátu, zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov i samotných zamestnancov, ako aj zodpovednosť a disciplínu všetkých občanov. Len tak sa nám môže spoločnými silami podariť skrátiť toto obdobie a zvládnuť zaťažkávaciu skúšku, akej sme v novodobej histórii ešte nečelili. Uvedomme si, že zdravie každého človeka musí byť prvoradé, a buďme zodpovední," uvádza OZ KOVO.