Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Pandémia v minulom roku podľa NCZI výrazne zasiahla aj kúpeľnú liečbu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Najviac pacientov strávilo v kúpeľnej starostlivosti štyri až sedem dní a väčšina z nich boli samoplatcovia s trvalým pobytom v SR.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Pandémia v minulom roku výrazne zasiahla aj kúpeľnú liečbu na Slovensku. V porovnaní s rokom 2019 klesol vlani počet klientov v slovenských kúpeľoch až o 40 percent. Dospelí pacienti sa liečili najmä s chorobami pohybového ústrojenstva, deti a mladiství s netuberkulóznymi chorobami dýchacích ciest. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) na svojej stránke.

V slovenských kúpeľoch v roku 2020 ukončilo liečebný pobyt 110.613 pacientov, čo bolo o 75.062 pacientov (40,4 percenta) menej ako v roku 2019. Počet odliečených osôb s trvalým pobytom v SR poklesol o 34 percent (52.398 pacientov) a počet osôb bez trvalého pobytu v SR dokonca až o 72,2 percenta (22.664 pacientov). "Minulý rok hradili zdravotné poisťovne liečebný pobyt 51,7 percentám pacientom s trvalým pobytom v SR, zvyšných 48,3 percenta pacientov si pobyt platili sami. V porovnaní s rokom 2019 sa znížil najmä počet pobytov samoplatcov, a to o 43,1 percenta, pobyty hradené poisťovňou klesli miernejšie, o 22,3 percenta," spresnilo NCZI.

Dospelí pacienti sa liečili najmä s chorobami pohybového ústrojenstva, dýchacích ciest a s chorobami obehového ústrojenstva. "Detskí pacienti s trvalým pobytom v SR boli najčastejšie liečení najmä pre netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby pohybového ústrojenstva a nervové choroby," vymenovalo NCZI.

Najviac pacientov strávilo v kúpeľnej starostlivosti štyri až sedem dní a väčšina z nich boli samoplatcovia s trvalým pobytom v SR. Pobyty s dĺžkou trvania 22 – 28 dní boli druhé najčastejšie, za nimi nasledovali pobyty trvajúce 15 – 21 dní. "Klienti bez trvalého pobytu v SR, ktorí absolvovali pobyt v slovenských kúpeľoch, pochádzali predovšetkým z Česka a Nemecka, zriedkavejšie z Rakúska, Ruska, Litvy, Poľska a Ukrajiny," dodalo NCZI.

Kúpeľnú liečbu môže pacient absolvovať na Slovensku, ale aj v členských štátoch Európskej únie. Zdravotné poisťovne liečbu preplatia, nemusí však ísť o plnú sumu. Nárok na kúpeľnú liečbu majú detskí pacienti rovnako ako dospelí po splnení indikačných podmienok. Celý pobyt hradí zdravotná poisťovňa. Prvým krokom je návšteva lekára - špecialistu alebo pediatra, ktorý môže vystaviť návrh na základe nálezu špecialistu.