Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Koronavírus

Pandemická kríza rôznou mierou ovplyvnila rakúske spolkové krajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zotavenie, ktoré naznačuje aj týždenný vývoj ekonomického indexu Wifo, bude v jednotlivých spolkových krajinách pokračovať odlišným tempom.

Viedeň 24. júla (TASR) – Hospodárska kríza v dôsledku pandémie nového koronavírusu vlani odlišným spôsobom ovplyvnila jednotlivé spolkové krajiny Rakúska. Najviac ju pocítilo Tirolsko, kde hospodársky rast vlani v porovnaní s rokom 2019 klesol o 9,2 %. Nadpriemerne ťažký dopad zaznamenali aj Salzbursko a Štajersko s prepadom o 6,8 %.

Ako sa na najnovšiu štúdiu rakúskeho Inštitútu pre hospodársky výskum (Wifo) odvoláva agentúra APA, východné spolkové krajiny vyšli z krízy najlepšie. Vo Viedni, v Dolnom Rakúsku a Burgenlande klesla ekonomika v priemere o 5,7 %. Straty na hospodárstve a zamestnanosti boli na východe krajiny najnižšie, vzostup nezamestnanosti bol najslabší.

Wifo tieto rozdiely pripisuje odlišnej štruktúre ekonomiky. Čím viac sa spolková krajina spoliehala na turistický ruch, o to ťažšie dôsledky priniesla pandemická kríza. Západné krajiny - Vorarlbersko, Tirolsko, Salzbursko a Horné Rakúsko - vykázali celkový hospodársky pokles 7,0 %, ktorý bol vyšší než na juhu - Štajersko a Korutánsko zaznamenali mínus 6,4 %.

Podľa inštitútu pocítili dôsledky pandémie všetky spolkové krajiny. Podľa jej vývoja a meniacej sa intenzity pandemických opatrení rakúske hospodárstvo v prvej polovici minulého roka výrazne kleslo, v lete došlo k výraznému zotaveniu vďaka súkromnej spotrebe, investíciám a zahraničnému obchodu. Po sprísnení opatrení na jeseň najviac trpel sektor služieb.

Medzičasom sa situácia na trhu práce zotavuje, čo sa však netýka oblastí kultúry, umenia a finančných a poisťovacích služieb. V ostatných odvetviach bola zamestnanosť v marci tohto roka vyššia než na začiatku krízy v marci 2020. Predkrízová úroveň z marca 2019 je však pre niektoré sektory, napríklad ubytovanie a gastronómia, doprava, skladovanie a kontaktné služby stále mimo dosahu. Špecializované trhové služby, niektoré časti obchodu a stavebníctvo naproti tomu prežili krízu v relatívne dobrom stave.

Zotavenie, ktoré naznačuje aj týždenný vývoj ekonomického indexu Wifo, bude v jednotlivých spolkových krajinách pokračovať odlišným tempom. „Opatrenia štátu majú preto zohľadňovať regionálne aspekty, napríklad rôznu hospodársku štruktúru v spolkových krajinách," odporúča Wifo.