Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Paríž pre nové nariadenia zrušil novoročný ohňostroj a podujatia

Na archívnej snímke ohňostroj exploduje nad Víťazným oblúkom počas novoročných osláv 1. januára 2019 v Paríži. Foto: TASR/AP

Vláda tak spravila v snahe obmedziť šírenie koronavírusu počas sviatkov.

Paríž 18. decembra (TASR) - Francúzska metropola Paríž zrušila plánovaný novoročný ohňostroj a podujatia, ktoré sa mali konať na známom bulvári Champs Elysees, pre nové vládne nariadenia zamerané na spomalenie šírenia nového koronavírusového variantu omikron. V sobotu o tom informovala francúzska spravodajská televízia BFM TV, píše agentúra Reuters.

K zrušeniu novoročných osláv prišlo po tom, ako francúzsky premiér Jean Castex v piatok oznámil, že vláda zakazuje organizovanie verejných podujatí a ohňostrojov v čase novoročný osláv. Vláda tak spravila v snahe obmedziť šírenie koronavírusu počas sviatkov.

Castex zároveň vyzval ľudí, aby sa dali zaočkovať a odporučil všetkým vrátane zaočkovaných, aby sa pred tým, ako sa na Nový rok stretnú s priateľmi a rodinou, otestovali aspoň samotestami.

Vo Francúzsku podľa Castexa evidujú už niekoľko stoviek prípadov nákazy variantom omikron, pričom sa očakáva, že tento variant sa rýchlo rozšíri a začiatkom budúceho roka sa vo Francúzsku stane dominantným.

Vo Francúzsku v súčasnosti denne pribudne v priemere viac ako 50.000 novonakazených, píše Reuters.