Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Parížska polícia zakázala protest inšpirovaný Ottawou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mesto Paríž k tomuto kroku pristúpilo po tom, čo v stredu z celého Francúzska vyrazili kolóny áut, dodávok a motoriek.

Paríž 10. februára (TASR) - Polícia vo francúzskom hlavnom meste Paríž vo štvrtok zakázala protestnú akciu inšpirovanú protestom kamionistov proti pandemickým opatreniam, ktorý paralyzoval kanadskú metropolu Ottawa. Informovala o tom agentúra AFP.

Parížska polícia uviedla, že je pripravená zabrániť blokovaniu hlavných ciest a zatkne každého, kto príslušný zákaz poruší. Pripomenula, že ľuďom blokujúcim cesty hrozia až dva roky väzenia, pokuta vo výške 4500 eur a trojročný zákaz šoférovania.

Mesto Paríž k tomuto kroku pristúpilo po tom, čo v stredu z celého Francúzska vyrazili kolóny áut, dodávok a motoriek. Vodiči sa inšpirovali protestom kamionistov s názvom Konvoj slobody (Freedom Convoy), ktorý blokuje centrum Ottawy už takmer dva týždne. Tamojší demonštranti požadujú zrušenie protipandemických opatrení vrátane očkovacej povinnosti pre ľudí prekračujúcich kanadsko-americkú hranicu.

Kamionisti vešajú kanadskú vlajku na zaparkovaný kamión počas protestu proti covidovým opatreniam v Ottawe v stredu 2. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal uviedol, že uznáva "únavu" verejnosti z proticovidových opatrení, ale trvá na tom, že Francúzsko patrí medzi európske krajiny s "najmenším počtom obmedzení, ktoré zasahujú do slobody občanov".

Krajne pravicová prezidentská kandidátka Marine Le Penová uviedla, že rozumie cieľom demonštrantov. Podľa jej slov ide o ďalšiu formu demonštrácií hnutia tzv. žltých viest proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, ktoré otriasli Francúzskom v roku 2018.