Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Epidemiológ: Na Slovensku sa už začala tretia vlna pandémie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že sa na tretiu vlnu pandémie ochorenia COVID-19 pripravilo.

Bratislava 28. júla (TASR) - Reprodukčné číslo je na Slovensku už tretí týždeň po sebe nad svojou kritickou hodnotou 1. Epidemiológ Martin Pavelka z Inštitútu zdravotníckych analýz Ministerstva zdravotníctva SR konštatuje, že na Slovensku sa už začala tretia epidemická vlna. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

"Táto epidemická vlna je charakterizovaná novým variantom delta, ktorý bol prvýkrát detegovaný v Indii a ktorý je infekčnejší ako predošlé varianty. Do stretu s ním sa dostane každá jedna osoba," uviedol Pavelka. Ako tvrdí, súčasne sa variant delta prejavuje ťažším priebehom ochorenia COVID-19 a ťažký priebeh nastáva už aj v nižších vekových kategóriách. V porovnaní s predošlým variantom alfa, ktorý bol prvýkrát detegovaný vo Veľkej Británii, sa riziko ťažkého priebehu spojeného s hospitalizáciou zvyšuje zhruba dvakrát.

Rôzne epidemiologické štúdie podľa rezortu zdravotníctva potvrdzujú, že najúčinnejšou formou ochrany pred variantom delta je očkovanie. Kriticky dôležité je však nezmeškať druhú dávku.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že sa na tretiu vlnu pandémie ochorenia COVID-19 pripravilo. "Nemocnice sú vďaka plánu reprofilizácie pripravené v prípade potreby prispôsobiť svoje kapacity pre pacientov s COVID-19, ministerstvo aktívne pracuje na zvýšení zaočkovanosti obyvateľstva – vytvorili sme viaceré možnosti vakcinácie – očkuje sa vo vakcinačných centrách v nemocniciach, vo veľkokapacitných očkovacích centrách, vo firmách, mobilnými očkovacími tímami či v ambulanciách lekárov," uviedla Eliášová.

Doplnila, že sa tiež pracuje na zefektívnení trasovania kontaktov, sekvenácii pozitívnych vzoriek či monitoringu spodných vôd. Rezort zdravotníctva zároveň monitoruje stav zásob liekov. "Pre terapiu pacientov s ochorením COVID-19 sú dostupné ako registrované, tak aj neregistrované lieky, respektíve v neregistrovanej indikácii," doplnila Eliášová.