Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Pfizer poskytne chudobným krajinám lieky a vakcíny za minimálne ceny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V zozname krajín sa nachádzajú najmä africké štáty, ale napríklad aj Haiti, Sýria, Kambodža a Severná Kórea.

Davos 25. mája (TASR) - Farmaceutická spoločnosť Pfizer poskytne najchudobnejším krajinám sveta 23 druhov liekov a očkovacích látok za veľmi nízke ceny. Predstavitelia firmy to v stredu oznámili na zasadnutí Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose, píše agentúra AP.

Pfizer uviedol, že chce zlepšiť prístup k zdravotnej starostlivosti v 45 rozvojových krajinách. V zozname sa nachádzajú najmä africké štáty, ale napríklad aj Haiti, Sýria, Kambodža a Severná Kórea.

V rámci uvedeného programu budú týmto krajinám distribuované farmaceutické výrobky, ktoré sú bežne dostupné v Európe či Spojených štátoch, napríklad liečivá a očkovacie látky proti nákazlivým chorobám, rakovine či zriedkavým ochoreniam.

Hovorkyňa Pfizeru Pam Eiseleová uviedla, že spoločnosť si bude v rámci týchto dodávok účtovať len výrobné a minimálne distribučné náklady.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v máji vyzvala Pfizer, aby zaistil, dostupnosť svojej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 aj v chudobnejších krajinách. Pfizer odpovedal, že jeho očkovacia látka Comirnaty je už v rozvojových krajinách dostupná, keďže Spojené štáty túto vakcínu nakupujú a v chudobných štátoch ju distribuujú bezplatne.