Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Komora potravinárov chce krízový štáb pre plynulé zásobovanie

Na archívnej snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR - Marko Erd

Za kľúčové považuje PKS tiež to, aby boli prevádzkovateľom potravinárskych podnikov proaktívne oznamované všetky opatrenia, ktoré majú vplyv na plynulé zásobovanie a výrobu.

Bratislava 14. marca (TASR) - Potravinárska komora Slovenska (PKS) vyzvala listom ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú (SNS) na zriadenie krízového štábu ministerstva za účelom koordinácie aktivít a zabezpečenie plynulého zásobovania potravín. Ministerke navrhla tiež návrh opatrení, ktoré by bolo v najbližšej dobe potrebné prijať v aktuálnej situácii s výskytom ochorenia Covid-19. TASR o tom informovala riaditeľka organizácie Jana Venhartová. Doplnila, že potravín je v súčasnosti dostatok.

PKS pripomína, že v súvislosti s prijatými opatreniami nielen v SR, ale aj v okolitých krajinách, sú viaceré oblasti, ktoré bude nevyhnutné v najbližších dňoch riešiť z pohľadu plynulého zabezpečenia zásobovania potravinárskych podnikov surovinami a zásobovania obchodov potravinami. "Na jednej strane evidujeme zvýšený záujem o určité výrobky zo strany zahraničných odberateľov, ktoré niekoľkonásobne presahujú mesačné množstvá daných výrobcov. Na druhej strane prevádzkovatelia potravinárskych podnikov potrebujú urýchlene zabezpečiť dostatok ochranných pomôcok, najmä rúšok, pre svojich zamestnancov, a zároveň bude potrebné riešiť situáciu s nedostatkom pracovnej sily v dôsledku práceneschopnosti zamestnancov a OČR súvisiacich s uzatvorením škôl a škôlok na celom území SR," priblížili potravinári vo svojom vyhlásení.

Za kľúčové považuje PKS tiež to, aby boli prevádzkovateľom potravinárskych podnikov proaktívne oznamované všetky opatrenia, ktoré majú vplyv na plynulé zásobovanie a výrobu. "Najmä čo sa týka prepravy surovín, tovarov, ale aj osôb, ktoré sa v dôsledku plnenia pracovných povinností presúvajú cez hranice Slovenskej republiky, ako aj opatrenia prijímané najmä susednými štátmi," doplnili.

PKS poslala v liste ministerke tiež návrh opatrení a konkrétnych krokov, ktoré je podľa nich potrebné v najbližšej dobe vykonať, aby sa zabezpečilo plynulé zásobovanie, ale aj preto, aby bola SR pripravená na všetky možné alternatívy v dôsledku ďalšieho vývoja nákazy na Slovensku aj v ostatných krajinách Európskej únie.