Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

CESTOVANIE: Po prílete z Talianska a Portugalska nebude nutný PCR test

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tieto dve krajiny boli na základe záverov z rokovania konzília odborníkov doplnené do zoznamu v prílohe vyhlášky, uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Bratislava 8. júla (TASR) - Podmienky na hraniciach sa od piatka (9. 7.) ešte upravia, zmeny sa dotknú aj zoznamu osôb, ktoré sa musia pred príchodom na Slovensko registrovať cez e-hranicu. Explicitne sa tiež spresňuje, že pri osobách prichádzajúcich na Slovensko letecky z rizikových krajín sa povinnosť negatívneho výsledku RT-PCR testu nevzťahuje na deti do 12 rokov. Vyplýva to z novelizovanej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Po prílete na územie SR sa nebude potrebné preukazovať negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším ako 72 hodín ani v prípade Talianska a Portugalska. Tieto dve krajiny boli na základe záverov z rokovania konzília odborníkov doplnené do zoznamu v prílohe vyhlášky," uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. Pre krajiny, ktoré na tomto zozname nie sú, bude platiť povinnosť po prílete na slovenské letisko preukazovať sa negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším ako 72 hodín.

Cez e-hranicu sa nebudú musieť registrovať posádky nákladnej dopravy, autobusovej dopravy, členovia leteckého personálu, posádky v lodnej doprave, rušňovodiči, vozmajstri, vlakové čaty a obslužní pracovníci v železničnej doprave. Rovnako túto povinnosť nebudú mať ani vodiči a posádky zdravotnej služby, ktorí vykonávajú transport pacienta alebo prevážajú orgány určené na transplantáciu, krv a krvné náhrady. Nevzťahuje sa ani na zamestnancov pohrebných služieb, ktorí vykonávajú medzinárodnú prepravu ľudských pozostatkov alebo ľudských ostatkov na pochovanie alebo spopolnenie.

V zozname koridorov pre tranzit pribudli alternatívne trasy.