Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Koronavírus

Počas pandémie sa zvýšil počet detí s obezitou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa hlavnej odborníčky Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Eleny Prokopovej to mohla zapríčiniť zmena stravovacích návykov.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Počet detí s obezitou sa počas pandémie zvýšil. Stúpol tiež výskyt detí s chybným držaním tela, s poruchami zraku, zvýšeným cholesterolom či zvýšeným krvným tlakom. Potvrdzujú to dáta, ktoré pre TASR poskytli zdravotné poisťovne.

Podľa hlavnej odborníčky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Eleny Prokopovej to mohla zapríčiniť zmena stravovacích návykov. "Počas pobytu doma mali voľný prístup do chladničky, k sladkostiam, k sladeným nápojom," povedala.

V roku 2019 evidovala zdravotná poisťovňa Dôvera 2463 detí s obezitou, zatiaľ čo vlani ich bolo 2641. Počas pandémie stúpol tiež počet detských poistencov s chybným držaním tela a zvýšeným cholesterolom, uviedol pre TASR manažér odboru PR ZP Dôvera Branislav Cehlárik.

Nárast počtu detí s obezitou zaznamenala tiež Union zdravotná poisťovňa. V roku 2019 ju malo 844 detských poistencov, v roku 2021 zase 1089. Stúpol tiež počet detí s chybným držaním tela. V roku 2021 ich bolo oproti roku 2019 o 369 viac, priblížila pre TASR hovorkyňa poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Počet detí liečených na obezitu stúpol počas pandémie aj v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP). Tá vlani oproti roku 2020 evidovala o desať percent dospelých aj detí s obezitou viac, ozrejmila Petra Pupalová z oddelenia komunikácie poisťovne. Prírastok na váhe rodičia zaznamenali najmä u detí vo veku deväť až 11 rokov, ukázal prieskum VšZP. Dôvodom môže byť podľa štátnej poisťovne aj fakt, že viac ako dve tretiny detí vo všetkých vekových kategóriách mali zatvorené krúžky a pandémia tak prehĺbila pasívne trávenie voľného času.