Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Koronavírus

Počet pozitívnych v Južnej Kórei už tretí deň za sebou presiahol 7000

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predseda vlády oznámil, že vláda urýchli podávanie posilňovacích dávok vakcín tým, že od budúceho týždňa skráti odstup medzi druhou a treťou dávkou z terajších štyroch až piatich mesiacov na tri.

Soul 10. decembra (TASR) - V Južnej Kórei už tretí deň po sebe pribudlo viac ako 7000 prípadov nákazy koronavírusom. Rekordné prírastky infikovaných a zároveň veľké zaťaženie nemocníc ohrozujú cieľ tejto ázijskej krajiny, ktorým je prekonať pandémiu bez zavedenia lockdownu, uviedla v piatok agentúra AP.

Kórejský úrad pre kontrolu a prevenciu chorôb (KDCA) informoval, že približne 5300 zo 7022 nových prípadov za uplynulý deň evidovali v hlavnom meste Soul a okolitej metropolitnej oblasti. Za uvedené obdobie zomrelo ďalších 53 ľudí, čím počet obetí pandémie stúpol na 4130. V ťažkom stave je v nemocniciach 852 pacientov.

Juhokórejský premiér Kim Pu-gjom uviedol, že vláda bude zrejme nútená prijať "mimoriadne" opatrenia, ak sa šírenie nákazy v blízkej dobe nespomalí.

"Ak bude evidentné, že sa nám nepodarí zvrátiť túto krízovú situáciu v priebehu niekoľkých dní, vláda nebude mať na výber a bude musieť prijať mimoriadne protipandemické opatrenia," vyhlásil Kim Pu-gjom.

Predseda vlády tiež oznámil, že vláda urýchli podávanie posilňovacích dávok vakcín tým, že od budúceho týždňa skráti odstup medzi druhou a treťou dávkou z terajších štyroch až piatich mesiacov na tri. Plne zaočkovaných je okolo 81 percent z vyše 51 miliónov obyvateľov Južnej Kórey, avšak len desať percent dostalo i tretiu dávku očkovacej látky.

Kabinet nariadil nemocniciam, aby pre covidových pacientov vyčlenili 2000 ďalších lôžok.

Negatívny vývoj pandémie v Južnej Kórey v posledných týždňoch spôsobuje najmä šírenie vysoko nákazlivého variantu delta. Do nemocníc sa často dostávajú ľudia vo veku okolo 60 rokov, ktorí vakcínu dostali už vo februári a jej účinok odvtedy zoslabol. V tejto vekovej skupine je i vysoký počet úmrtí.

Od pondelka platia v krajine sprísnené opatrenia - v aglomerácii metropoly Soul sú zakázané zhromaždenia viac ako siedmich ľudí a dospelé osoby sa musia pri vstupe do reštaurácií a iných vnútorných priestorov preukazovať platným covid pasom. Premiér však konštatoval, že tieto obmedzenia zatiaľ k spomaleniu šírenia vírusu neprispeli.

Južná Kórea sprísnila i režim na hraniciach po tom, čo minulý týždeň zaznamenali prvé prípady nákazy variantom omikron u ľudí, ktorí prišli z Nigérie. V piatok zdravotnícke úrady potvrdili ďalšie tri prípady nákazy - celkovo ich je už 63.