Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Počet prípadov nákazy koronavírusom vo svete prekročil 400 miliónov

Na archívnej snímke z 23. apríla 2020 pacient s ochorením Covid-19 oddychuje na JISke v nemocnici v belgickom meste Liege. Foto: TASR/AP

Experti sa však domnievajú, že skutočné počty môžu byť ešte vyššie. Mnohé prípady nákazy a úmrtia zostávajú nenahlásené.

Washington 9. februára (TASR) - Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 zaznamenaných vo svete od začiatku pandémie prekročil 400 miliónov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na utorkové údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) v americkom Baltimore.

Svet hranicu 300 miliónov prípadov nákazy prekročil 7. januára tohto roka, pripomína DPA. V spojitosti s ochorením COVID-19 zaznamenali celkovo približne 5,8 milióna úmrtí.

Experti sa však domnievajú, že skutočné počty môžu byť ešte vyššie. Mnohé prípady nákazy a úmrtia zostávajú nenahlásené.

Údaje na webovej stránke JHU, ktoré sú pravidelne aktualizované, obsahujú vyšší počet prípadov a obetí ako oficiálne údaje Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Tá naposledy uvádzala približne 397 miliónov nových prípadov. Obe organizácie však píšu, že vo svete bolo podaných približne desať miliárd dávok vakcín proti koronavírusu.

Najviac prípadov spomedzi krajín sveta podľa JHU zaevidovali Spojené štáty, kde ich od začiatku pandémie hlásili približne 77 miliónov. Nasleduje India s 42 miliónmi prípadov a Brazília s 27 miliónmi. USA majú približne 330 miliónov obyvateľov, India 1,3 miliardy a Brazília 210 miliónov.