Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Koronavírus

Počet výjazdov bratislavských záchranárov pre COVID-19 klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najčastejšie záchranári pre COVID-19 zasahovali vo februári a marci.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Počet výjazdov bratislavských záchranárov k pacientom s ochorením COVID-19 oproti minulému roku klesol. Kým vlani bolo výjazdov 10.616, v tomto roku ich bolo doposiaľ len 4509. TASR o tom informovala Darina Schreková zo Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) Bratislava.

"Z celkového počtu výjazdov bratislavskej záchranky tak predstavovali covidové v rovnakom období v priemere 4,1 percenta," doplnila Schreková. Najčastejšie záchranári pre COVID-19 zasahovali vo februári a marci. "Spolu za oba mesiace viac ako 2100 ráz. V auguste klesol počet covidových výjazdov na 393," spresnila. Výjazdy sa podľa jej slov týkali najmä stredného a ťažkého priebehu ochorenia.

Schreková dodala, že posádky najväčšej štátnej záchrannej zdravotnej služby zasahujú denne pri viac ako 440 prípadoch. "Najviac výjazdov je uskutočnených na území hlavného mesta, konkrétne zo stanice v mestskej časti Nové Mesto," ozrejmila. Okrem covidu najčastejšie ambulancie ZZS Bratislava smerovali k pacientom s dýchavičnosťou, vysokým krvným tlakom či bolesťami brucha. "V letných mesiacoch tradične prevažovali kolapsy z tepla," doplnila Schreková.