Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Koronavírus

Podnikateľská aktivita v USA padla v marci na rekordné minimum

dravotníci čakajú na ďalšie vozidlo pri odbere vzoriek na testovanie na COVID-19 v zdravotníckom centre Doris Ison v Miami na Floride 20. marca 2020. Škody, ktoré spôsobí nový koronavírus na trhu práce v USA, môžu byť bezprecedentné. Podľa ekonómov počet nových ľudí bez práce prelomí všetky doterajšie rekordy. Foto: TASR/AP

Podnikateľská aktivita v USA pokračovala v marci v kontrakcii, pričom jej pokles bol rekordný.

Washington 24. marca (TASR) – Podnikateľská aktivita v USA padla v marci na rekordné minimum. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu.

Podnikateľská aktivita v USA pokračovala v marci v kontrakcii, pričom jej pokles bol rekordný. Pandémia totiž utlmila aktivitu vo výrobe rovnako ako v sektore služieb. To podporilo názory expertov, že ekonomika USA je už v recesii.

Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa výrobný sektor aj sektor služieb, pre USA v marci padol na historické minimum 40,5 bodu zo 49,6 bodu vo februári, uviedla firma IHS Markit vo svojom prvom odhade. Index sa nachádza hlboko pod 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles od rastu, čo signalizuje výraznú kontrakciu.

Prieskum IHS Markit sa zrealizoval v období od 12. do 23. marca. Ďalším indikátorom rozsahu zastavenia ekonomiky, na ktorý netrpezlivo čakajú ekonómovia a analytici, je štvrtková správa o počte nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti. Odhaduje sa, že by ich počet mohol v uplynulom týždni vyskočiť až na rekordných 1,5 milióna z 281 000 v týždni skončenom sa 14. marca.

"Prieskum podčiarkuje, že USA sa už zrejme nachádzajú v recesii, ktorá sa bude nevyhnutne prehlbovať," uviedol hlavný ekonóm IHS Markit Chris Williamson.

PMI pre sektor služieb klesol na historické minimum 39,1 bodu zo 49,4 bodu vo februári. To bol najprudší pád indexu od októbra 2009. Ekonómovia počítali so znížením na 42 bodov. PMI pre výrobný sektor si pohoršil na 127-mesačné minimum 49,2 bodu z 50,7 bodu.