Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Pohyb pendlerov sa vďaka novej vyhláške ÚVZ SR zjednodušuje

Na archívnej snímke policajti kontrolujú vodičov na hraničnom prechode. Foto: TASR - Martin Baumann

Ministerstvo zdravotníctva poukázalo na to, že očkovaní nemajú povinnosť testovania.

Bratislava 6. júla (TASR) - Pohyb pre ľudí bývajúcich za hranicami sa od 9. júla vďaka novej vyhláške Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR práve zjednodušuje. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR to uviedlo v súvislosti s kritikou pendlerov k novým opatreniam. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Ministerstvo poukázalo na to, že očkovaní nemajú povinnosť testovania. "Zároveň po novom podľa stanovenej vyhlášky sa za zaočkovanú osobu považuje aj človek, ktorý je očkovaný prvou dávkou očkovacej látky, pričom táto definícia s platnosťou do 9. augusta platí okamžite po zaočkovaní," argumentovala Eliášová. Zjednodušenie vidí rezort aj v tom, že očkovaným s platnosťou od 9. júla postačuje zaregistrovať sa v e-hranici raz za pol roka.

"Nezaočkovaní občania Slovenska, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt do 100 kilometrov v prihraničných oblastiach susedného štátu od otvoreného hraničného priechodu, musia predložiť podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva platnej od 9. júla, negatívny výsledok PCR testu, ktorý nie je starší ako sedem dní," doplnila hovorkyňa.

Okrem COVID-preukazu Európskej únie alebo potvrdenia o absolvovaní očkovania na Slovensku sa možno preukazovať aj potvrdeniami z iných krajín, ako pripomenula hovorkyňa. Podmienkou je, aby toto potvrdenie bolo v slovenskom, českom alebo anglickom jazyku.