Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Koronavírus

Poľský najhorší scenár odhaduje desaťtisíce nových denných prípadov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

35.000 až 40.000 denných prípadov je pre účinné fungovanie systému zdravotnej starostlivosti kritickou hodnotou a môže signalizovať príchod nových obmedzení, uviedol poľský minister zdravotníctva.

Varšava 18. novembra (TASR) - Poľsko môže očakávať na vrchole pandémie podľa najhoršieho scenára 35.000 – 40.000 nových denných prípadov nákazy koronavírusom. V interview pre tlačovú agentúru PAP to povedal poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski.

Táto pesimistickejšia verzia udalostí môže podľa ministra nastať v prvej polovici decembra, uviedla vo štvrtok PAP.

Miernejší scenár ministerstva zdravotníctva zasa predpokladá, že do dvoch týždňov bude denný počet infekcií dosahovať číslo 25.000 – 30.000.

Niedzielski tiež povedal, že 35.000 – 40.000 denných prípadov je pre účinné fungovanie systému zdravotnej starostlivosti kritickou hodnotou a môže signalizovať príchod nových obmedzení.

Minister však pripustil, že vláda pokladá za nepravdepodobné, že by nové obmedzenia zaviedla už počas vianočného obdobia. "V tejto chvíli nie sú na to nijaké dôvody," dodal pre PAP.

Na otázku, prečo poľská vláda na rozdiel od niekoľkých iných európskych vlád nerozhodla o zavedení povinného očkovania pre určité profesie, napríklad pre zdravotníkov či učiteľov, minister zdravotníctva odpovedal: "Nielenže pokladáme určité nátlakové opatrenia za nedôstojné, ale môžu byť aj kontraproduktívne a ľudí znechutiť a môžu spustiť ešte negatívnejšie alebo dokonca agresívnejšie reakcie."

"S ľútosťou musím povedať, že antivaxerské hnutie v Poľsku je pomerne silné a v určitom zmysle profesionalizované," vyhlásil minister a vysvetlil: "Naším cieľom je nevyprovokovať ľudí, aby vyšli do ulíc. Hovorím tu o oveľa väčších skupinách, než sú v Rakúsku, Francúzsku alebo Nemecku."

Niedzielski poprel obvinenia niektorých opozičných strán, že vláda sa obáva zaviesť akýkoľvek celoštátny očkovací režim, pretože veľká časť voličov vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) nie je zaočkovaná a takýto krok by mohol viesť k jej nižšej podpore v prieskumoch verejnej mienky.

Poľsku s 38 miliónmi obyvateľov sa podarilo úplne zaočkovať len niečo vyše 20 miliónov ľudí a krajina sa nachádza takmer na dne európskeho rebríčka zaočkovanosti.