Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Poľsko poslalo EÚ návrh plánu na využitie financií z fondu obnovy

Poľský premiér Mateusz Morawiecki, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Opozičná strana Občianska platforma požaduje, aby bolo hlasovanie odložené o dva týždne, kým Varšava nezíska stanovisko Komisie.

Varšava 4. mája (TASR) - Poľská vláda poslala v pondelok (3. 5.) Európskej únii (EÚ) svoj návrh plánu na využitie 58 miliárd eur, ktoré by podľa očakávania mala dostať z európskeho fondu obnovy na zotavenie sa krajiny z pandémie nového koronavírusu.

Hovorca poľskej pravicovej vlády Piotr Müller uviedol, že Varšava poslala Európskej komisii svoj plán na schválenie. Teraz má dva týždne na rozhovory s Komisiou o podrobnostiach.

V utorok popoludní by o pláne mali hlasovať poľskí zákonodarcovia. Štátny tajomník ministerstva pre fondy a regionálnu politiku Waldemar Buda uviedol, že poľský plán obnovy zahŕňa aj požiadavky ľavice na značné financie pre miestne nemocnice a samosprávy a na výstavbu štátom financovaného bývania pre 75.000 rodín. Peniaze sa použijú aj na poľnohospodárstvo a infraštruktúru, ako sú renovácie škôl a budovanie nových ciest a železníc.

Opozičná strana Občianska platforma požaduje, aby bolo hlasovanie odložené o dva týždne, kým Varšava nezíska stanovisko Komisie.

Cieľom európskeho fondu obnovy v hodnote 750 miliárd eur je poskytnúť 27 členom bloku podporu pri zotavovaní sa z pandémie.