Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Koronavírus

Poliaci sa budú môcť bezplatne otestovať na covid v lekárňach

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa Reuters má Poľsko jednu z najvyšších smrtností na COVID-19 na svete v dôsledku nižšej miery zaočkovanosti (57 percent) v porovnaní s priemerom Európskej únie.

Varšava 21. januára (TASR) - Poliaci sa budú môcť od 27. januára bezplatne testovať na covid v lekárňach. Uviedla to v piatok tamojšia vláda po tom, ako krajina ohlásila rekordných 36.665 prípadov nákazy. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Máme za sebou týždeň, o ktorom môžeme povedať, že bol výbuchom pandémie," povedal v piatok minister zdravotníctva Adam Niedzielski.

Minister ešte v stredu oznámil, že štátni zamestnanci budú pracovať z domu a súkromný sektor by mal toto odporúčanie nasledovať v záujme obmedzenia šírenia nákazlivejšieho koronavírusového variantu omikron.

Podľa Reuters má Poľsko jednu z najvyšších smrtností na COVID-19 na svete v dôsledku nižšej miery zaočkovanosti (57 percent) v porovnaní s priemerom Európskej únie. Podľa agentúry sa nákaza v krajine šíri aj preto, že aktuálne platné opatrenia nie sú občanmi "často" dodržiavané.

Poľsko zaznamenalo od začiatku pandémie približne 4,4 milióna prípadov nákazy a viac než 103.000 úmrtí.