Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Poľsko zaznamenalo už 153 prípadov variantu delta

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Dúfame, že bude platiť optimistický scenár 1000 až 3000 prípadov tejto infekcie, uviedol hovorca poľského ministra zdravotníctva.

Varšava 12. júla (TASR) - V Poľsku zaznamenali celkovo 153 prípadov variantu koronavírusu delta, informoval v pondelok hovorca ministerstva zdravotníctva Wojciech Andrusiewicz. Odvolala sa naňho poľská tlačová agentúra PAP.

V rozhovore pre súkromnú rozhlasovú stanicu RMF FM Andrusiewicz povedal, že za posledných niekoľko dní zistili sekvenovaním 30 nových prípadov nákazy variantom delta. "Teraz má Poľsko zaznamenaných 153 týchto prípadov," dodal.

Andrusiewicz minulý týždeň v interview pre súkromnú stanicu TVN24 vyhlásil, že dosiaľ v Poľsku hlásili 113 prípadov variantu delta.

Na otázku, akú mieru nákazy deltou možno v krajine očakávať vzhľadom na súčasnú úroveň očkovania, hovorca odpovedal: "Ak pozorujeme, čo sa deje v Británii, Španielsku, môžeme aj my hovoriť o takomto rozsahu, priamo úmerne prispôsobenom veľkosti našej krajiny."

"Dúfame, že bude platiť optimistický scenár 1000 až 3000 prípadov tejto infekcie, a pri pesimistickom scenári, ak sa očkovanie obyvateľov zastaví, môžeme ísť až na 20.000 prípadov," uviedol Andrusiewicz.

Oznámil tiež, že súčasná miera prípadov ochorenia COVID-19 sa stabilizovala. "Výsledky už viac takto neklesnú, takže ak prestaneme očkovať, máme tu možnosť, že prípady stúpnu, žiaľ," povedal.

Poľské ministerstvo zdravotníctva v pondelok hlásilo, že testy potvrdili za posledných 24 hodín celoštátne 44 nových prípadov covidu a na ochorenie nezomreli žiadni pacienti.