Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Poľský exprezident a vodca Solidarity Walesa má covid

Na snímke bývalý poľský prezident Lech Walesa, archívna foto. Foto: TASR

Hovorca Walesu uviedol, že exprezident je doma. Doplnil, že predtým v piatok bol vo svojom úrade, ale keďže sa necítil dobre, urobil si test na koronavírus.

Varšava 21. januára (TASR) - Bývalý poľský prezident a vodca nezávislých odborov Solidarita Lech Walesa, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri páde komunistických režimov, má koronavírus. V piatok to oznámil on osobne, informovala tlačová agentúra Reuters.

Walesa, pôvodne elektrikár v lodeniciach v severopoľskom prístavnom meste Gdansk, sa stal symbolom historických zmien, ktoré ukončili studenú vojnu – viedol odborové hnutie Solidarita, ktoré prinieslo zmenu a v roku 1989 prechod na trhovú ekonomiku.

"Nemôžem tomu uveriť... Som infikovaný," napísal na Facebooku 78-ročný laureát Nobelovej ceny mieru.

Walesa dodal, že dostal tri dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19, ale napriek tomu sa cíti veľmi chorý – trpí bolesťami hlavy a nedokáže si zohriať telo.

"Mám pocit, akoby sa mi svaly oddeľovali od kostí... Necítim si vlastné telo," napísal.

Hovorca Walesu uviedol, že exprezident je doma. Doplnil, že predtým v piatok bol vo svojom úrade, ale keďže sa necítil dobre, urobil si test na koronavírus.

Walesu trápi v posledných rokoch zlé zdravie a v roku 2021 podstúpil operáciu srdca.

V prezidentskom úrade pôsobil v rokoch 1990 – 1995, bol prvým lídrom postkomunistického Poľska.

V posledných rokoch je ostrým kritikom poľských vládnych nacionalistov zo strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorí sú zasa tvrdo kritickí k prechodu od komunizmu k ekonomike voľného trhu, ktorý riadil práve Walesa, píše agentúra Reuters.