Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Portugalsko dosiahlo cieľ zaočkovania 70 percent obyvateľov

Na snímke zdravotná sestra si dáva dole ochranný oblek po kontrole pacientov s ochorením Covid-19 v nemocnici 5. novembra 2020 v Lisabone. Foto: TASR/AP

Krajina dospela k tejto hranici v stredu – asi o dva týždne skôr, než sa pôvodne očakávalo.

Lisabon 15. augusta (TASR) - Portugalsko dosiahlo svoj cieľ úplného zaočkovania 70 percent obyvateľov proti koronavírusovému ochoreniu COVID-19. Oznámila to vo štvrtok portugalská ministerka zdravotníctva Marta Temidová.

Krajina podľa jej slov dospela k tejto hranici v stredu – asi o dva týždne skôr, než sa pôvodne očakávalo. Vláda teraz zvažuje, či ďalej uvoľní obmedzenia týkajúce sa zhromaždení a pohybu.

Cieľ zaočkovania 70 percent populácie, čo je približne sedem miliónov ľudí, si Portugalsko stanovilo na dosiahnutie kolektívnej imunuty ešte pred objavením sa nákazlivejšieho delta variantu koronavírusu. Temidová pre televíziu S.I.C vo štvrtok povedala, že parametre kolektívnej imunity musia byť teraz upravené.

Portugalsko hlásilo vo štvrtok viac ako 2500 nových prípadov nákazy koronavírusom. Miera infekcie za posledných 14 dní zostala na úrovni 314 infikovaných na 100.000 obyvateľov. Počet pacientov v nemocniciach v krajine sa drží na zvládnuteľnej úrovni, dopĺňa AP.