Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Portugalsko skracuje povinnú izoláciu bezpríznakových osôb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od zaočkovaných ľudí, ktorí boli v kontakte s infikovanou osobou, sa v súčasnosti v Španielsku karanténa nevyžaduje.

Madrid 31. decembra (TASR) - Portugalsko skrátilo z desiatich na sedem dní povinnú izoláciu bezpríznakových osôb a ľudí, u ktorých sa infekcia novým koronavírusom nepotvrdila. Oznámil to vo štvrtok portugalský Úrad verejného zdravotníctva (DGS), z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra DPA.

K rovnakému kroku pristúpilo v stredu aj Španielsko. Skrátiť karanténu z desiatich na päť dní v prípade bezpríznakového covidu však odporučilo v pondelok aj americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Izoláciu osôb z desiatich na sedem dní skrátila tiež britská vláda na území Anglicka. O podobnom kroku sa diskutuje aj v Nemecku a Taliansku.

Španielsko skrátilo karanténu aj u ľudí s miernym priebehom ochorenia COVID-19. Španielske ministerstvo zdravotníctva v stredu oznámilo, že skrátenie karantény sa týka bezpríznakových osôb, ako aj neočkovaných, u ktorých sa nepotvrdila infekcia. Od zaočkovaných ľudí, ktorí boli v kontakte s infikovanou osobou, sa v súčasnosti v Španielsku karanténa nevyžaduje.

Omikron, ktorý spôsobuje prudký nárast počtu infikovaných v celej Európe, sa pred Vianocami stal v Portugalsku dominantným variantom covidu. Napriek nárastu prípadov infekcie je počet ľudí prijatých do nemocníc a na jednotky intenzívnej starostlivosti s covidom len zlomkom z vrcholu dosiahnutého v Portugalsku počas zimnej vlny pandémie.

Portugalská vláda napriek tomu zaviedla obmedzenia, ktoré majú pomôcť zastaviť nárast počtu infikovaných vrátane predkladania očkovacích certifikátov, nosenia rúšok, povinnej práce z domu a zatvorenia barov či nočných klubov.

V Portugalsku je plne zaočkovaných takmer 90 percent populácie a takmer 2,4 milióna ľudí dostalo už aj tretiu, posilňujúcu dávku vakcíny.