Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Portugalsko uvažuje, ako usporiadať parlamentné voľby v čase pandémie

Na archívnej snímke z 24. januára 2021 volička s ochranným rúškom na tvári kráča k volebnej urne vo volebnej miestnosti v Lisabone počas prezidentských volieb v Portugalsku. Foto: TASR/AP

Krajina najnovšie oficiálne hlási 20.000 až 30.000 nových prípadov infekcie denne.

Lisabon 5. januára (TASR) - Úrady v Portugalsku riešia hlavolam: ako usporiadať parlamentné voľby naplánované na 30. januára, keď krajina zažíva prudký nárast v prípadoch nákazy koronavírusom a státisíce prípadných voličov sú zatvorené doma v karanténe. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AP.

V Portugalsku s 10,3 milióna obyvateľov je v súčasnosti v izolácii okolo 400.000 ľudí a politickí lídri v stredu vyhlásili, že sa pokúšajú vymyslieť spôsob, ako voľby zorganizovať.

Krajina najnovšie oficiálne hlási 20.000 až 30.000 nových prípadov infekcie denne. Rekordné počty prípadov sú pripisované vysoko nákazlivému variantu omikron a zvýšenému testovaniu z dôvodu požiadavky preukazovať sa negatívnym testom pri vstupe do reštaurácií a na športové podujatia, okrem iných akcií či prevádzok.

Predstavitelia uvažujú nad tým, že zrušia nariadenia izolácie, aby ľudia mohli ísť voliť, alebo že skrátia obdobie pre izoláciu, oznámil portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa.

Ďalšou možnosťou je sprístupniť viac volebných miestností a hlasovacích kabín, aby nedochádzalo k zhromažďovaniu davov ľudí, a rozšíriť možnosti predčasného hlasovania, povedal prezident novinárom.

Parlament však už pred voľbami rozpustili a to vyvoláva otázku, ako schváliť legislatívu potrebnú pre zmenu v hlasovacích procedúrach.

Úrady majú obavy predovšetkým preto, že pred rokom, po vianočnom uvoľnení pandemických obmedzení a po prezidentských voľbách, sa Portugalsko stalo na niekoľko týždňov najhoršie zasiahnutou krajinou na svete, pokiaľ išlo o počty prípadov nákazy koronavírusom a úmrtí na 100.000 obyvateľov.

V Portugalsku je 9,3 milióna oprávnených voličov. Majú voliť nový parlament, ktorý vyberie novú vládu, pripomenula agentúra AP.