Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Koronavírus

Pracovníci úradu pre vzdelávanie Indiánov sa budú povinne očkovať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jeden z náčelníkov kmeňa Hopi, Clark Tenakhongva, uviedol, že predstavitelia školy sa môžu sami rozhodnúť, či budú požadovať, aby sa ich podriadení očkovali.

Washington 3. septembra (TASR) - Federálna agentúra, ktorá má v takmer dvoch desiatkach štátov americkej Únie dohľad nad školami, kde sa vzdelávajú potomkovia pôvodných obyvateľov, vydala vo štvrtok pokyn na povinné očkovanie svojich zamestnancov.

Nariadenie sa týka viac ako 2800 učiteľov a zamestnancov 53 škôl a internátov, ktoré prevádzkuje priamo americký úrad pre vzdelávanie, a to v štátoch ako Arizona, Nové Mexiko a Južná a Severná Dakota.

Pod záštitou tejto vládnej agentúry funguje viac ako 180 škôl, ale zhruba dve tretiny riadia samotné indiánske kmene na základe zmluvy s federálnou vládou alebo prostredníctvom grantov. Väčšina z nich je v rezerváciách kmeňov Hopi a Navajo.

Jeden z náčelníkov kmeňa Hopi, Clark Tenakhongva, uviedol, že predstavitelia školy sa môžu sami rozhodnúť, či budú požadovať, aby sa ich podriadení očkovali.

Úrad pre vzdelávanie Indiánov, ktorý je súčasťou ministerstva vnútra, sa tak podľa agentúry AFP pripája k rastúcemu počtu amerických vládnych agentúr vyžadujúcich od svojich zamestnancov buď očkovanie alebo pravidelné testovanie na covid-19.

Ministerka vnútra Deb Haalandová uviedla, že zamestnanci spomínaného úradu musia byť zaočkovaní najneskôr 15. októbra a predložiť o tom dôkaz. Tí, ktorí toto nariadenie nedodržia, môžu byť prepustení alebo prídu o kontrakt.

Dodala, že jej ministerstvo si je vedomé toho, že "vzdelávanie zohráva rozhodujúcu úlohu pri podpore rovnosti a zdravia, a to najmä v domorodých komunitách, ktoré sú ochorením covid-19 zasiahnuté disproporčne".