Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Pre omikron môže byť v nemocniciach naraz v Česku až 7000 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za štvrtok pribudlo v Česku 5749 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, o 22 percent menej než pred týždňom.

Praha 31. decembra (TASR) - V dôsledku šírenia koronavírusového variantu omikron môže byť v Česku na vrchole novej vlny pandémie v jeden deň hospitalizovaných až 7000 ľudí s covidom, pričom viac ako 900 z nich bude na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Uviedol to riaditeľ Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek, ktorého cituje spravodajský server iDNES.cz.

Podľa ÚZIS bude už v prvých desiatich dňoch nového roka koronavírusový variant omikron tvoriť v ČR polovicu nových prípadov ochorenia COVID-19. V druhej polovici januára bude omikron prevládať nad ostatnými variantmi. Ako pripomína iDNES.cz, v súčasnej dobe tvorí omikron desať až pätnásť percent prípadov nákazy covidom.

Z dôvodu vysokej infekčnosti omikronu – i keď sa zdá byť menej rizikový – môže dôjsť k vysokým počtom nakazených, a teda aj hospitalizovaných, varoval Dušek. Predikcie naplnenosti nemocníc majú dva scenáre – v konzervatívnom bude potrebovať nemocničnú starostlivosť rovnaký podiel nakazených ako pri variante delta, v optimistickom bude tento podiel približne polovičný.

Denné počty nových prípadov nákazy budú podľa Duška rásť veľmi prudko a môžu tak presiahnuť doterajšie maximá z jesene. "Okrem vysokej nákazlivosti disponuje totiž variant omikron zvýšenou schopnosťou vyhnúť sa imunite získanej očkovaním, ako aj imunite nadobudnutej po prekonaní covidu," dodal.

Za štvrtok pribudlo v Česku 5749 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, o 22 percent menej než pred týždňom. V prepočte na 100.000 obyvateľov v Česku pripadá 308 nových prípadov za posledný týždeň. Je to najnižšia hodnota sedemdňovej incidencie od konca októbra.