Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Predaj áut VW klesol o štvrtinu, dôvodom je prepad o 74 % v Číne

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Čínska vláda prijala tvrdé opatrenia na obmedzenie šírenia vírusu, medzi ktoré patrilo odstavenie podnikov a obmedzenie pohybu obyvateľstva.

Berlín 13. marca (TASR) - Nemecká automobilka Volkswagen zaznamenala minulý mesiac celosvetový pokles predaja až o štvrtinu, pod čo sa podpísal prepad predaja na kľúčovom čínskom trhu.

Volkswagen v piatok informoval, že vo februári predal celosvetovo 546.300 vozidiel. V porovnaní s februárom minulého roka to znamená pokles o 25 %.

Dôvodom je prepad predaja v Číne, ktorá bola na začiatku roka najviac postihnutá šírením nového koronavírusu SARS-CoV-2. Čínska vláda preto prijala tvrdé opatrenia na obmedzenie šírenia vírusu, medzi ktoré patrilo odstavenie podnikov a obmedzenie pohybu obyvateľstva. Ako VW uviedol, v Číne klesol predaj jeho áut v mesiaci február o 74 % na 60.900 vozidiel.

Predaj v krajinách západnej Európy bol relatívne stabilný. Aj ten síce zaznamenal pokles, ale iba o 3,5 %. V západnej Európe predal Volkswagen celkovo 263.700 vozidiel. Navyše, v Severnej Amerike sa predaj zvýšil, a to o 8,4 % na 70.700 áut.

Vývoj vo februári sa odrazil aj na nepriaznivom výsledku za prvé dva mesiace, keď v januári a vo februári klesol predaj vozidiel VW o 14 %. V Číne sa predaj za dva mesiace znížil o 35 % na 404.300 vozidiel.