Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Predpisovanie Lagevria dočasne pozastavili pre dostupnosť iného lieku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Klinické štúdie podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva pri Paxlovide potvrdzujú takmer 90-percentnú účinnosť.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Predpisovanie lieku Lagevrio na liečbu ochorenia COVID-19 sa dočasne pozastavilo. Dôvodom má byť dostupnosť nového antivirotického lieku Paxlovid. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Petra Lániková, upozornili na to Zdravotnícke noviny.

"Vzhľadom na dostupnosť nového a účinného lieku, ktorý získalo Slovensko ako prvá krajina Európskej únie z bývalého tzv. východného bloku, boli lekári požiadaní o dočasné pozastavenie preskripcie lieku Lagevrio," ozrejmila hovorkyňa.

Klinické štúdie podľa nej pri Paxlovide potvrdzujú takmer 90-percentnú účinnosť. "Vzhľadom na vyššiu klinickú účinnosť predpokladáme vyššiu potrebu z tohto lieku. Z tohto dôvodu rezort zabezpečil väčší počet liečebných cyklov tohto lieku pre slovenských pacientov," informovala. Slovensko podľa nej na základe rozhodnutia vlády kúpi tiež 35.000 balení lieku Lagevrio.

Lániková upozornila, že podmienkou na predpísanie oboch liekov je pozitívny výsledok PCR testu. "Pacienti, ktorí sú starší ako 60 rokov, majú vykonanie PCR testu bezplatné," pripomenula.