Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Premiér opätovne vyzval k očkovaniu

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Hege. Foto: TASR - Martin Baumann

Predseda vlády poukázal na to, že epidemická situácia na Slovensku je vážna.

Bratislava 10. novembra (TASR) – Premiér Eduard Heger (OĽANO) vyzval nezaočkovaných ľudí, aby sa poradili so svojim lekárom a ak môžu, dali sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Vyzval tiež ľudí, aby sa správali zodpovedne. Uviedol to na tlačovej konferencii po stredajšom rokovaní vlády, ktorá sa zaoberala sprísnením a aktualizovaním pandemických pravidiel. K výzve nezaočkovaným sa pridala aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Predseda vlády poukázal na to, že epidemická situácia na Slovensku je vážna. Je však presvedčený, že Slovensko ju zvládne. "Musíme ju zvládnuť a my ju aj zvládneme," ubezpečil premiér.



Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) zdôraznil dominantný podiel nezaočkovaných pri hospitalizáciách pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. "Vzhľadom na to, aké máme štatistiky, naďalej 700.000 osôb nad 50 rokov máme nezaočkovaných, tento fakt môže mať na šírenie koronavírusu fatálne následky," upozornil.

Na zhoršovaní pandemických čísel sa podľa premiéra výrazne podpisuje nízka zaočkovanosť i nedostatočná zodpovednosť. Poukázal i na to, že nové pravidlá nevyhnutne odpovedajú na fakt, že tí, ktorí sa starajú o kontrolu opatrení a zvládanie pandémie, sú často nezmyselne a neodpustiteľne napádaní. "Aj preto sprísňujeme pravidlá," zdôraznil Heger upozorňujúc, že nové nastavenie je nevyhnutné aj z hľadiska ekonomiky.

Kolíková zároveň zdôraznila, že legislatívne úpravy a sprísnenie sankcií smerujú k zvýšeniu ochrany zdravotníkov, rovnako tak má legislatívny rámec umožniť kompetenciu zamestnávateľov pristúpiť k zabezpečeniu oparení, ktoré zamedzia šíreniu vírusu.


Lengvarský: Do dvoch týždňov môže byť v nemocniciach 3000 pacientov



Krátkodobé prognózy hovoria, že do dvoch týždňov bude v slovenských nemocniciach 3000 pacientov, z nich 300 si bude vyžadovať podporu umelej ventilácie. Po rokovaní vlády to vyhlásil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) s tým, že ak tento rast nezastavíme, prekročíme maximá z druhej vlny pandémie.

To podľa ministra bude viesť k výraznému obmedzeniu až zastaveniu bielej medicíny a k sekundárnym stratám na životoch z nevykonávania zdravotnej starostlivosti. Priklonil sa preto k názoru odborníkov, že pri prekročení maxima z druhej vlny sa bude v SR hovoriť o humanitárnej kríze či katastrofe.

Za uplynulý týždeň bolo podľa ministra na Slovensku 52.000 testov na ochorenie COVID-19 vyhodnotených ako pozitívnych. "Do nemocníc sme za posledných sedem dní prijali 2000 pacientov. Z nich 81 percent, teda 1600, bolo nezaočkovaných," povedal Lengvarský.

Aktuálne je hospitalizovaných 2400 pacientov a z nich viac ako 200 si vyžaduje podporu umelej pľúcnej ventilácie. "Na lokálnych maximách sme v Prešovskom, Košickom a Žilinskom kraji, pričom viaceré nemocnice kapacity prekonali v porovnaní s druhou vlnou pandémie," podotkol minister. Dochádza k prevozom desiatok pacientov, a to pozemne i letecky.

Na COVID-19 zomiera podľa šéfa rezortu zdravotníctva na Slovensku aktuálne týždenne 200 ľudí. "Stále máme na Slovensku 700.000 ľudí nad 50 rokov nechránených očkovaním. To je veľká skupina ľudí, pre ktorú môže mať šírenie nového koronavírusu fatálne dôsledky," poznamenal Lengvarský.

Protipandemické opatrenia budú, ako tvrdí, fungovať len vtedy, keď sa budú dodržiavať a keď sa budú ľudia očkovať proti ochoreniu COVID-19. Opatrenia z COVID automatu nie sú podľa ministra dodržiavané, nevylučuje preto ešte ich ďalšie sprísnenie, rovnako nevylúčil ani zavedenie lokálneho núdzového stavu.

Minister zdravotníctva: Právne úpravy umožnia i zmeny pre zaočkovaných v čiernych okresoch



V prípade nadobudnutia účinnosti legislatívnych zmien, týkajúcich sa pandemických opatrení, sa bude meniť COVID automat a vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), ktoré by mali priniesť v čiernych okresoch aj možnosť vstupu zaočkovaných do reštaurácií či hotelov. Po rokovaní vlády, ktorá sa zaoberala novým nastavením pandemických opatrení, to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková dodala, že legislatívne zmeny ako právny rámec majú byť účinné dňom vyhlásenia, pričom pripomenula, že sa majú schvaľovať v skrátenom legislatívnom konaní. Je preto možné, že nadobudnú účinnosť už v piatok (12.11.), čo naznačila ministerka. Verí, že prijatie legislatívnych úprav bude mať podporu naprieč celou koalíciou.