Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Premiér: Žilinský kraj podstupuje najvyšší nárast nakazených

Na archívnej snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) 25. augusta 2021 v Bratislave. Foto: TASR – Martin Baumann

Počty pacientov prudko stúpajú z dôvodu nízkej zaočkovanosti proti novému koronavírusu.

Čadca 10. októbra (TASR) – Žilinský kraj podstupuje najvyšší nárast nakazených v rámci tretej vlny pandémie. Počty pacientov prudko stúpajú z dôvodu nízkej zaočkovanosti proti novému koronavírusu. Najnižšiu zaočkovanosť v kraji majú Čadca a Kysucké Nové Mesto. Na nedeľňajšej tlačovej konferencii v Čadci o tom informoval premiér Eduard Heger (OĽANO).

Doplnil, že zaočkovanosť druhou dávkou v Čadci dosahuje 33 percent, v Kysuckom Novom Meste je to 34 percent. Ostatné okresy v kraji sú aktuálne na 40 a viac percentách. "Nápor v nemocniciach je zapríčinený práve ľuďmi, ktorí nie sú zaočkovaní," skonštatoval premiér.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) zhodnotil, že situácia v kraji je síce vážna, no zatiaľ nedochádza k významnému obmedzovaniu tzv. bielej medicíny. "Niektoré zákroky boli v menšom množstve obmedzené, ale nemocnice naďalej fungujú v takmer normálnom režime," uviedol.

Ako dodal, s ministerstvom obrany sa dohodli na výpomoci ozbrojených síl. "Prijmeme k tomu patričné uznesenie vlády. Budeme sa snažiť situáciu zvládať kombináciou nasadzovania personálu, ktorý pomôže nemocniciam a koordinovaním odsunov pacientov z nemocníc, ktoré sú viac zaťažené. Tak, aby sme čo najmenej obmedzili poskytovanie štandardných elektívnych výkonov," vysvetlil šéf rezortu zdravotníctva.