Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Koronavírus

Prezident Lukašenko navrhuje pri koronavíruse terapiu traktorom

Na archívnej snímke Alexander Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bielorusko, krajina s deviatimi miliónmi obyvateľov susediaca s Ruskom a Európskou úniou, zatiaľ hlásila 36 prípadov nákazy novým koronavírusom.

Minsk 16. marca (TASR) - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v pondelok povzbudzoval občanov na vidieku, aby pracovali, jazdili na traktore a takto prekonali epidémiu nového koronavírusu. Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP.

Bývalý riaditeľ kolektívnej farmy, ktorý rád zdôrazňuje svoje spojenie s pôdou a vidieckymi obyvateľmi, povedal predstaviteľom úradov na stretnutí vysielanom v televízii, že vírus "by nemal vyvolávať žiadnu paniku".

"Človek na dedine musí jednoducho pracovať, najmä teraz," vyhlásil Lukašenko v čase, keď sa táto bývalá sovietska republika, ktorá hraničí s Ruskom a Poľskom, pripravuje sadiť plodiny.

"Je pekné sledovať televíziu: ľudia pracujú na traktoroch, nikto sa o víruse nerozpráva," pokračoval Lukašenko.

"Tam každého lieči traktor. Každého liečia polia," dodal.

Bielorusko je v bývalom Sovietskom zväze známe produkciou traktorov, pričom továreň na výrobu traktorov v hlavnom meste Minsk je stále lídrom v celom regióne.

Bielorusko, krajina s deviatimi miliónmi obyvateľov susediaca s Ruskom a Európskou úniou, zatiaľ hlásila 36 prípadov nákazy novým koronavírusom.

Lukašenko nie je jediný postsovietsky líder, ktorý spriada vlastné falošné teórie a dáva nevedecké rady, ako bojovať s vírusom.

Prezident izolovaného autoritárskeho stredoázijského Turkménska Gurbanguly Berdymuhamedov v piatok 13. marca odporučil vdychovať dym z horiacej rastliny z púštnej oblasti, nazývanej peganum harmala (harmala stepná), tiež známej ako ruta stepná či ruta africká. Informovala o tom štátna tlačová agentúra Turkmenistan Today.