Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Pri vážnych stavoch COVID-19 používajú vo VÚSCH špeciálny prístroj

Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, archívne foto. Foto: TASR – Roman Hanc

Implementácia prístroja aj jeho údržba patria k technicky a personálne mimoriadne náročným zákrokom, v súčasnosti ho preto využívajú prevažne vysokošpecializované pracoviská.

Košice 12. novembra (TASR) - Pri najkritickejších stavoch pacientov s ochorením COVID-19 využívajú vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) v Košiciach špeciálny prístroj - extrakorporálnu membránovú oxygenáciu (ECMO). Aktuálne je na neho napojený jeden pacient. TASR o tom za VÚSCH informovala Renáta Cenková s tým, že takýto prístroj zapožičali aj Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice.

Keď už nestačí ani umelá pľúcna ventilácia, dokážeme týmto moderným prístrojom zachrániť ľudské životy,“ povedal generálny riaditeľ VÚSCH Štefan Lukačín s tým, že obvykle sa používa, keď pacientovi zlyháva srdce. „Počas pandémie ho naši odborníci využívajú aj pri zlyhávaní pľúc. Pľúca totiž pri veľmi ťažkom poškodení nie sú schopné zabezpečovať okysličovanie krvi. Jednoducho povedané, prístroj pacientovi dočasne dokáže nahradiť oba orgány, aj srdce aj pľúca.

Implementácia prístroja aj jeho údržba patria k technicky a personálne mimoriadne náročným zákrokom, v súčasnosti ho preto využívajú prevažne vysokošpecializované pracoviská. „V prípade potreby náš tím priamo v priestoroch UNLP pacienta napojí, manažuje liečbu a zároveň edukuje kolegov daného pracoviska,“ uviedla primárka Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny VÚSCH Janka Beňová.

V UNLP tento prístroj využili zatiaľ v prípade dvoch pacientov. Ako spresnil primár Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM), k okysličovaniu krvi prostredníctvom neho dochádza mimo tela pacienta, v prístroji. Vedenie nemocnice chce v budúcnosti zabezpečiť na OAIM vlastný prístroj.

Vo VÚSCH sú v súčasnosti hospitalizovaní dokopy štyria pacienti s ochorením COVID-19, napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu si vyžadujú dvaja.