Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Prieskum: Kyberútoky sú v čase pandémie najväčšou hrozbou podnikania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kybernetické incidenty sa vo väčšine skúmaných krajín zaraďujú medzi tri najväčšie nebezpečenstvá.

Bratislava 20. januára (TASR) - Kybernetické riziká sú podľa prieskumu Allianz Risk Barometer v roku 2022 najväčšou hrozbou podnikania. Hrozba ransomvérových útokov, únik údajov i veľké IT výpadky znepokojujú firmy po celom svete ešte viac ako prerušenie prevádzky či dodávateľského reťazca, prírodné katastrofy alebo pandémia nového koronavírusu, ktoré všetky firmy v minulom roku výrazne zasiahli.

Kybernetické riziká sú druhýkrát v histórii prieskumu na čele rebríčka, tvorili 44 % odpovedí. Prerušenie prevádzky kleslo na druhé miesto a tvorilo 42 %, a prírodné katastrofy oproti minulému roku stúpli na tretie miesto s 25 %. Klimatické zmeny sa vyšplhali na svoje najvyššie šieste miesto v histórii, zatiaľ čo prepuknutie pandémie kleslo na štvrté miesto.

Kybernetické incidenty sa vo väčšine skúmaných krajín zaraďujú medzi tri najväčšie nebezpečenstvá. Nedávne útoky ukázali znepokojujúce trendy, ako sú taktiky "dvojitého vydierania" kombinujúce šifrovanie systémov s únikmi údajov, ďalej zneužívanie softvérových zraniteľností, ale aj zameranie sa na fyzickú kritickú infraštruktúru.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Podľa šéfa Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) Joachima Muellera prerušenie prevádzky, ako druhé najväčšie biznis riziko, bude pravdepodobne aj naďalej hlavnou rizikovou témou v tomto roku. Väčšina spoločností sa obáva, že nebudú schopné vyrábať produkty, alebo poskytovať svoje služby.

"V roku 2021 došlo k bezprecedentnej úrovni narušenia spôsobeného rôznymi spúšťačmi. Ochromujúce kybernetické incidenty, vplyv viacerých poveternostných udalostí súvisiacich so zmenou klímy na dodávateľský reťazec, ako aj výrobné problémy súvisiace s pandémiou a dopravné prekážky spôsobili zmätok. Tento rok sľubuje len postupné uvoľňovanie situácie, aj keď nemožno vylúčiť ďalšie problémy súvisiace s ochorením COVID-19," konštatoval Mueller.

V minulom roku sa prudký nárast dopytu po skončení lockdownu skombinoval s prerušením výroby a logistiky, keďže pandémia nového koronavírusu v Ázii zatvorila továrne a spôsobila rekordnú úroveň preťaženia v prístavoch kontajnerovej dopravy. K tomu sa pridali ďalšie dodávateľské problémy ako zablokovanie Suezského prieplavu či nedostatok polovodičov.

"Pandémia odhalila rozsah vzájomnej prepojenosti v moderných dodávateľských reťazcoch, a to, ako sa môže spojiť viacero nesúvisiacich udalostí a spôsobiť rozsiahle narušenie. Odolnosť dodávateľských reťazcov tak bola prvýkrát v celosvetovom meradle testovaná až do bodu zlomu," povedal Philip Beblo z AGCS.

Nárast počtu prírodných katastrof a klimatických zmien sú na treťom a šiestom mieste, pričom oba vzostupné trendy súvisia. Posledné roky ukázali, že v dôsledku globálneho otepľovania sa frekvencia a závažnosť poveternostných udalostí zvyšuje. Vlani globálne poistené straty v dôsledku katastrof presiahli 100 miliárd dolárov, čo je štvrtý najvyšší zaznamenaný údaj za rok.