Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Koronavírus

Protimonoplný úrad: Zdravotnícky materiál musí byť za konkurenčné ceny

Foto: Teraz.tv

PMÚ upozornil, že všetky inštitúcie, ktoré sa zaoberajú dodržiavaním pravidiel hospodárskej súťaže, vo vyhlásení pripúšťajú sociálne a ekonomické dôsledky pandémie ochorenia COVID-19.

Bratislava 24. marca (TASR) - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR sa pripojil ku spoločnému vyhláseniu inštitúcií, ktoré v EÚ dohliadajú na uplatňovanie súťažných pravidiel. Počas krízy spôsobenej šírením nového koronavírusu je nevyhnutné, aby v súčasnosti potrebné zdravotnícke pomôcky a materiál na ochranu zdravia zostali dostupné za konkurenčné ceny, uviedol PMÚ v tlačovej správe zaslanej médiám.

PMÚ upozornil, že všetky inštitúcie, ktoré sa zaoberajú dodržiavaním pravidiel hospodárskej súťaže, vo vyhlásení pripúšťajú sociálne a ekonomické dôsledky pandémie ochorenia COVID-19. Zároveň v ňom spoločne zdôrazňujú, že súťažné pravidlá sú dostatočne flexibilné na to, aby zohľadnili takéto zmeny okolností na trhu. Súťažné autority budú taktiež sledovať možné zneužitie situácie a zasahovať v prípade kartelizácie trhu či zneužitia dominantného postavenia.

Súčasné pravidlá umožňujú výrobcom podľa PMÚ stanoviť maximálne ceny svojich produktov, ktoré umožnia limitovať neopodstatnený nárast ceny v rámci distribučného reťazca.