Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Koronavírus

Puma zavádza pre 1400 zamestnancov kurzarbeit

Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Puma už začiatkom marca uviedla, že odstupuje od prognózy hospodárskych výsledkov na tento rok, ktorú zverejnila v polovici februára.

Mníchov 24. marca (TASR) - Nemecký výrobca športovej obuvi a oblečenia Puma oznámil, že pre 1400 zamestnancov zavedie skrátený pracovný čas. Dôvodom je pokles predaja v dôsledku šírenia nového koronavírusu a následných opatrení vlády, ktorých súčasťou je aj zatváranie obchodov. Okrem skrátenia pracovného času vedenie firmy oznámilo, že traja najvyšší predstavitelia spoločnosti sa za mesiac apríl vzdali svojich platov.

Skrátený pracovný čas alebo kurzarbeit bude platiť pre 1400 zamestnancov Pumy na najbližšie tri týždne. Ako uviedla spoločnosť, zaviedla ho zatiaľ do 13. apríla. Nemecko umožňuje firmám požiadať o pomoc štátu, aby nemuseli prepúšťať zamestnancov. Tým sa skráti pracovná doba, pričom rozdiel vykryje štát.

Podľa hovorkyne Pumy museli byť pre šíriaci sa nový koronavírus zatvorené takmer všetky obchody, ktoré Puma a jej partneri prevádzkujú. Po najnovšom rozhodnutí firmy budú zamestnanci Pumy v jej centrále v meste Herzogenaurach a jej vlastných obchodoch pracovať iba polovicu z pôvodnej pracovnej doby. Aj naďalej však budú vďaka nemeckému systému podpory počas skráteného pracovného času dostávať plný plat.

Na druhej strane generálny riaditeľ spoločnosti Björn Gulden, finančný riaditeľ Michael Lämmermann a šéfka oddelenia nákupu Annne-Laure Descoursová sa vzdali platov za mesiac apríl. Celkovo tak firma nevyplatí okolo 170.000 eur. Členovia nižšieho manažmentu budú mať platy o štvrtinu nižšie.

Puma už začiatkom marca uviedla, že odstupuje od prognózy hospodárskych výsledkov na tento rok, ktorú zverejnila v polovici februára. Táto prognóza totiž počítala s tým, že kríza spojená so šírením nového koronavírusu bude trvať iba krátko.