Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Raísí prisľúbil zlepšiť situáciu v Iráne,ktorá je nehodná jeho krajiny

Na snímke nový iránsky prezident Ebrahím Raísí hovorí v parlamente 25. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Islamskú republiku "škrtia" sankcie, ktoré na Irán uvalili Spojené štáty po tom, ako vtedajší americký prezident Donald Trump odstúpil v roku 2018 od jadrovej dohody.

Teherán 26. augusta (TASR) - Nový iránsky prezident Ebráhím Raísí sa vo štvrtok zaviazal oživiť sankciami zasiahnutú ekonomiku krajiny a zlepšiť reakciu vlády na ochorenie COVID-19. Tvrdí, že súčasná situácia nie je totiž "hodná" Islamskej republiky, informovala agentúra AFP.

Raísí sa tak vyjadril na prvom zasadnutí svojho kabinetu, ktorého zloženie v stredu schválil parlament. Zákonodarcovia vyslovili dôveru 18 z 19 kandidátov, ktorých ultrakonzervatívny Raísí navrhol na ministerské posty.

"Dnešná situácia v krajine je nehodná veľkého iránskeho národa a rozhodne sa musí zmeniť," uviedol Raísí v prejave, ktorý televízia odvysielala v priamom prenose.

Podľa prezidenta Iránska islamská republika v určitých oblastiach "vážne zaostáva". Zároveň dodal, že prioritami jeho vlády bude zastaviť nárast počtu infikovaných koronavírusom, ako aj kontrolovať infláciu a "zlepšovať živobytie ľudí".

Islamskú republiku "škrtia" sankcie, ktoré na Irán uvalili Spojené štáty po tom, ako vtedajší americký prezident Donald Trump odstúpil v roku 2018 od jadrovej dohody. Krajinu s 83 miliónmi obyvateľov odvtedy zasiahla vážna hospodárska kríza zosilnená pandémiou koronavírusu. Irán v súčasnosti zápasí už s jej piatou vlnou. Podľa štatistík je táto vlna nákazy doteraz najhoršia.

Druhú dávku vakcíny dostalo doteraz takmer 6,5 milióna ľudí, vyplýva z údajov tamojších úradov.