Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Počet obetí koronavírusu je v Rakúsku stále vysoký, pribudlo 65 úmrtí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vlani boli situácia ešte horšia - i pri nižšom počte nakazených evidovali zvýšenú úmrtnosť na úrovni 56 percent.

Viedeň 10. decembra (TASR) - Počet obetí koronavírusu v Rakúsku zostáva naďalej na vysokej úrovni. Ako vyplýva z predbežných údajov rakúskeho štatistického úradu, v týždni od 22. do 28. novembra, keď sa v krajine začal plošný lockdown, zomrelo na následky covidu 2146 ľudí, čo je o 40 viac než týždeň predtým. Informovala o tom v piatok agentúra APA s tým, že trend stúpajúceho počtu úmrtí evidujú zdravotnícke úrady v Rakúsku už od začiatku októbra.

"Od začiatku októbra badáme v Rakúsku výrazne zvýšené počty úmrtí. V poslednom novembrovom týždni roku 2021 bol počet úmrtí o 40 percent vyšší než bol priemer za rovnaký týždeň v časoch pred koronou v rokoch 2015 až 2019," povedal Tobias Thomas, generálny riaditeľ úradu Statistik Austria.

Dodal, že vlani boli situácia ešte horšia - i pri nižšom počte nakazených evidovali zvýšenú úmrtnosť na úrovni 56 percent.

Až viac ako 1000 z doteraz hlásených 13.076 obetí pritom zomrelo za posledných dva a pol týždňa.

V Rakúsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 3659 nových prípadov nákazy a 65 obetí, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva zverejnených v piatok.

Počet pacientov v nemocniciach klesol v medzidennom porovnaní o 105 na aktuálnych 2708, z ktorých je 598 hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti (pokles o 29 oproti predošlému dňu). Koncom novembra ešte v rakúskych nemocniciach ležalo takmer 3500 pacientov s covidom.

Minimálne jednu dávku vakcíny proti koronavírusu dostalo v Rakúsku 6,44 milióna obyvateľov a 6,08 (68 percent) je zaočkovaných kompletne oboma dávkami.

Stanica ORF informovala, že hoci Rakúsko nepreukazuje mimoriadne vysokú mieru zaočkovanosti, v rámci EÚ je po Maďarsku krajinou, kde tretiu dávku dostalo najviac ľudí (29 percent).