Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Koronavírus

Rakúsko pre koronavírus zakázalo stretnutia viac ako 5 ľudí naraz

Vyľudnená Viedeň, foto z archívu. Foto: TASR

Osemmiliónové Rakúsko hlási aktuálne 800 prípadov nákazy novým typom koronavírusu.

Viedeň 15. marca (TASR) - Rakúsko v nedeľu drasticky sprísnilo opatrenia na pohyb ľudí vo verejnom priestore. Vláda zakázala stretnutia nad päť ľudí a obmedzila pohyb vonku na ten najnevyhnutnejší. Na situáciu v uliciach a dodržiavanie preventívnych opatrení proti šíreniu nového typu koronavírusu v krajine bude dohliadať polícia. Tirolsko je v karanténe. Informovali o tom agentúry APA, AFP a AP.

O týchto dosiaľ najprísnejších opatreniach v krajine sa rozhodlo na mimoriadnom zasadnutí parlamentu. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz vyzval obyvateľstvo, aby sa izolovalo a von z dverí vychádzalo iba v najnevyhnutnejších prípadoch. Ľudia majú obmedziť kontakty na "ľudí, s ktorými žijú".

Kurz v nedeľu pre rakúsku agentúru APA povedal, že ľudia majú opustiť domov iba v troch dôvodoch: nevyhnutné cesta do práce, nevyhnutné zabezpečenie potravy a pomoc druhým ľuďom. Ľudia budú môcť vychádzať von "iba sami alebo s ľuďmi, s ktorými žijú v jednom byte".

Osemmiliónové Rakúsko hlási aktuálne 800 prípadov nákazy novým typom koronavírusu.

Rakúsky premiér o týchto rozhodnutiach informoval krátko po tom, ako bola uvalená karanténa na alpský región Tirolsko.

"Uvedomujeme si, že ide o masívne obmedzenia, sú však potrebné na ochranu zdravia rakúskeho ľudu a vyhnanie Covid-19," tvítoval Kurz.

Ľudia majú tiež zakázaný vstup do Rakúska z Veľkej Británie, Holandska, Ruska a Ukrajiny. Takéto nariadenie už platí pre ľudí z Talianska a Švajčiarska.