Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Koronavírus

V Rakúsku sa začala štvrtá vlna pandémie skôr

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Celkovo hodnotí koronavírusová komisia riziko nákazy v Rakúsku ako nízke.

Viedeň 13. augusta (TASR) – Štvrtá vlna koronavírusovej pandémie sa v Rakúsku začala omnoho skôr než tretia vlna vlani v lete. V porovnaní s minulým rokom sa výrazne zvýšil počet nakazených a pacientov hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Informovala o tom v piatok agentúra APA s odvolaním sa na údaje rakúskej Agentúry pre zdravie a bezpečnosť potravín (AGES).

V piatok v krajine zaregistrovali 1005 nových prípadov nákazy za uplynulých 24 hodín, uviedli ministerstvá zdravotníctva a vnútra. Po prvý raz od mája pribudlo vyše 1000 nakazených za jeden deň. O 468 stúpol počet aktívnych prípadov infekcie – dovedna ich je 7717. Pandémia si v Rakúsku vyžiadala už 10.753 obetí na životoch.

Hodnota sedemdňovej incidencie nákazy predstavovala minulý rok tri týždne pred začiatkom školského roku len desať infikovaných na 100.000 obyvateľov, v súčasnosti je to 51, vyplýva z dát AGES. Takáto vysoká incidencia bola zaznamenaná vlani 15. septembra, pričom i vtedy sa vírus vo väčšej miere šíril medzi mladšími než medzi staršími ľuďmi. V súčasnosti je však vďaka vysokému počtu zaočkovaných starších ročníkov počet nakazených v tejto skupine v porovnaní s vlaňajškom nižší.

Rakúsky epidemiológ Gerald Gartlehner vo štvrtok v rannom vysielaní rozhlasovej stanice Ö1 upozornil, že štvrtá vlna pandémie zasiahne najmä nezaočkovaných.

Výrazne stúpol tiež počet ťažkých prípadov ochorenia – momentálne je na oddeleniach intenzívnej starostlivosti 48 pacientov, pred rokom ich pritom evidovali o takmer polovicu menej (25). Celkovo sa v nemocniciach nachádza 205 pacientov s ochorením COVID-19.

Celkovo hodnotí koronavírusová komisia riziko nákazy v Rakúsku ako nízke. V troch spolkových krajinách – Salzbursku, Tirolsku a Voralbersku –, kde incidencia výrazne presiahla hodnotu 50, však platí stredne vysoké riziko nákazy.