Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

PODMIENKY VSTUPU DO RAKÚSKA SA SPRÍSNIA: Pandemická situácia je vážna

Na archívnej snímke rakúska policajná kontrola. Foto: TASR/AP

Skráti sa však uznávaná platnosť PCR testov zo siedmich dní na 72 hodín, pričom antigénové testy budú platné len 24 namiesto 48 hodín.

Viedeň 17. novembra (TASR) – Rakúsko vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemickú situáciu sprísňuje podmienky vstupu do krajiny. Od budúceho pondelka nebude cestujúcim – s výnimkou pendlerov – postačovať antigénový test ani test na protilátky, uznávaný bude len negatívny PCR test. Vyplýva to z aktualizovaného nariadenia zverejneného v utorok večer, informujú agentúry DPA a APA.

Pre pendlerov, ľudí dochádzajúcich do Rakúska za prácou, štúdiom, z rodinných dôvodov a za životnými partnermi, bude naďalej platiť tzv. pravidlo 3G – povinnosť predložiť potvrdenie o očkovaní, o prekonaní ochorenia COVID-19 alebo negatívny výsledok testu. Skráti sa však uznávaná platnosť PCR testov zo siedmich dní na 72 hodín, pričom antigénové testy budú platné len 24 namiesto 48 hodín.

Rovnako ako vnútroštátne v celom Rakúsku bude aj pri vstupe do krajiny skrátená platnosť očkovacích preukazov z jedného roka na deväť mesiacov. Pre toto opatrenie platí prechodná lehota do 6. decembra, uviedla APA.

V stredu rakúske úrady hlásili rekordný denný nárast počtu nových prípadov nákazy. Za uplynulých 24 hodín ich zaevidovali 14.416, čo je najviac od začiatku pandémie a výrazne nad priemerom posledných siedmich dní (12.164).

Sedemdňová incidencia stúpla na 953,2 prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov, v porovnaní s utorkovou hodnotou 919,4. Od utorka zomrelo ďalších 41 pacientov.

Najvýraznejší nárast znova zaznamenala spolková krajina Horné Rakúsko (rekordných 4423 prípadov), nasledovalo Dolné Rakúsko (2294 prípadov).

V nemocnici je aktuálne 2723 pacientov s covidom, o 155 viac ako v utorok. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa nachádza 486 z nich.