Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Rezort zdravotníctva spúšťa očkovanie novými vakcínami proti COVID-19

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Ide o vakcíny VidPrevtyn Beta od spoločnosti Sanofi Pasteur a Spikevax bivalent Original/Omicron BA.4-5, ktoré sú určené pre osoby nad 18 rokov.

Bratislava 20. januára (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR od 30. januára spúšťa očkovanie novými vakcínami proti ochoreniu COVID-19 od výrobcov Sanofi Pasteur, Moderna a Pfizer/BioNTech. Prihlásiť sa na očkovanie bude možné od 26. januára cez webovú stránku korona.gov.sk alebo telefonicky na callcentre Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

Ide o vakcíny VidPrevtyn Beta od spoločnosti Sanofi Pasteur a Spikevax bivalent Original/Omicron BA.4-5, ktoré sú určené pre osoby nad 18 rokov. Slúžia len ako posilňujúce dávky, ktoré možno podať jednorazovo. "Je možné ich podať iba osobám, ktoré už absolvovali základné očkovanie pôvodnými vakcínami proti ochoreniu COVID-19," zdôraznil rezort.

Upozornil, že vakcínu VidPrevtyn Beta je možné podať iba po predošlej dávke vakcíny Comirnaty (Pfizer/BioNTech), Spikevax (Moderna), JCOVDEN (Janssen), Vaxzevria (AstraZeneca) alebo Sputnik V. Vakcínu VidPrevtyn Beta nie je možné podať, ak bola ako predošlá dávka podaná vakcína Nuvaxovid (Novavax).

Pre deti od päť do 11 rokov bude k dispozícii nová vakcína Comirnaty Original/Omicron BA.4-5, ktorá rovnako slúži len ako posilňujúca dávka. Pre dojčatá a deti od šesť mesiacov do štyroch rokov bude k dispozícii vakcína Comirnaty. "Bude dostupná iba ako základná očkovacia schéma v podobe troch dávok. Druhá dávka sa odporúča aplikovať tri týždne po prvej dávke, tretia dávka minimálne osem týždňov po druhej dávke," priblížilo ministerstvo.

MZ SR pripomína, že očkovanie je najúčinnejším nástrojom proti ochoreniu COVID-19 a štát ho každému záujemcovi poskytuje bezplatne. "Naďalej je možné využiť aj očkovanie bez registrácie. Zoznam vakcinačných centier spolu s rozpisom sú zverejnené a pravidelne aktualizované na stránke MZ SR," dodal rezort.