Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Rezort zdravotníctva zatiaľ neočakáva celoplošné opatrenia pre covid

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Podľa ministerstva na Slovensku aktuálne dominuje subvariant omikronu BA.5.

Bratislava 14. júla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR neočakáva v ďalšej vlne pandémie COVID-19 vysoký nárast hospitalizovaných pacientov s týmto ochorením. Odborníci zároveň aktuálne nepovažujú za potrebné zavádzať celoplošné protipandemické opatrenia. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Petra Lániková.

"Vzhľadom na súčasnú stabilne sa vyvíjajúcu epidemickú situáciu v nemocniciach a na pomerne ľahké priebehy ochorenia COVID-19 spôsobeného variantom omikron u väčšiny infikovaných v aktuálnej situácii odborníci nepovažujú za potrebné zavádzať celoplošné protipandemické opatrenia a neočakávajú ani taký vysoký nárast pacientov hospitalizovaných v nemocniciach, ako to bolo v predchádzajúcich vlnách," vysvetlila hovorkyňa.

Podľa ministerstva na Slovensku aktuálne dominuje subvariant omikronu BA.5. "Už vo vzorkách sekvenovaných Vedeckým parkom Univerzity Komenského v Bratislave zozbieraných pred dvomi týždňami predstavoval 70 percent, môžeme teda predpokladať, že aktuálne infekcie budú takmer výlučne spôsobené týmto subvariantom," spresnila Lániková.

Ubezpečila, že rezort spolu s ďalšími odborníkmi monitorujú vývoj ochorenia. "V prípade zhoršenia situácie sú pripravení operatívne zvolať stretnutie, na ktorom sa rozhodne o ďalšom postupe," priblížila hovorkyňa. Dodala, že v rámci stratégie sa riešia aj strednodobé a dlhodobé plány, a to najmä v rovine metodiky, ako postupovať v prípade zhoršovania epidemickej situácie.

Na liečbu je podľa ministerstva aktuálne k dispozícii antivirotikum Lagevrio s účinnou látkou molnupiravir alebo liek Veklury s obsahom účinnej látky remdezivir. "V septembri očakávame dodávku 100.000 adaptovaných dávok od výrobcu Moderna, postupne budú prichádzať aj ďalšie objemy dávok od spoločnosti Pfizer," ozrejmila Lániková na margo očkovania.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) vzhľadom na stúpajúci počet prípadov na COVID-19 odporúča zvážiť používanie respirátorov. "A to najmä v preplnených priestoroch, ako napríklad na hromadných podujatiach, v hromadnej doprave, na nákupoch a v situáciách, ktoré sa vyhodnotia ako rizikové," dodala pre TASR hovorkyňa úradu Daša Račková. ÚVZ zároveň vyzýva na očkovanie osoby, ktoré neboli očkované alebo neabsolvovali očkovanie posilňujúcou dávkou vakcíny.