Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Koronavírus

Rumunská opozícia podala návrh na vyslovenie nedôvery vláde

Na archívnej snímke rumunský parlament Foto: TASR AP

Rumunsko, kde je miera zaočkovanosti jednou z najnižších v EÚ, v súčasnosti bojuje s nárastom prípadov nákazy koronavírusom.

Bukurešť 28. septembra (TASR) - Najväčšia rumunská opozičná strana podala v utorok návrh na vyslovenie nedôvery vláde. Rumunsko, kde je miera zaočkovanosti jednou z najnižších v EÚ, v súčasnosti bojuje s nárastom prípadov nákazy koronavírusom, informuje agentúra AFP.

O návrhu sa bude hlasovať na budúci utorok. Môže znamenať pád liberálneho kabinetu premiéra Florina Cita, pretože jej bývalý koaličný partner, liberálno-progresívna strana USR-PLUS i ďalšia zo strán už ohlásili, že návrh podporia.

Prvý podpredseda rumunskej Sociálnodemokratickej strany (PSD) Sorin Grindeanu novinárom povedal, že v utorok podali návrh na vyslovenie nedôvery, aby "mohli poslať túto vládu domov".

Strana obvinila kabinet, že "ochudobnil Rumunov, hlboko zadĺžil krajinu a spackal očkovaciu kampaň," píše AFP.

Rumunsko, ktoré je členskou krajinou Európskej únie (EÚ), zaznamenalo v pondelok 208 úmrtí a viac než 11.000 nových prípadov infekcie za uplynulých 24 hodín, čo je rekordný počet od začiatku pandémie.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Proti koronavírusu je zaočkovaná len tretina z 19 miliónov obyvateľov krajiny. Po Bulharsku má Rumunsko druhú najnižšiu mieru zaočkovanosti v rámci Európskej únie, pripomína AFP.

PSD má spolu s USR-PLUS a nacionalisticou Alianciou zjednotených Rumunov (AUR) majú 284 poslancov v 465-člennom parlamente. Na to, aby návrh na vyslovenie nedôvery prešiel, je potrebných najmenej 234 hlasov.

"V parlamente vidíme súperenie medzi tými, ktorí chcú zničiť krajinu a destabilizovať Rumunsko... My vládneme," povedal v utorok novinárom premiér Citu. Štyridsaťročný ekonóm, ktorý je vo funkcii od decembra minulého roka, sa v nedeľu po triumfe v straníckom hlasovaní stal predsedom Národnej liberálnej strany (PNL), píše AFP.

Citu ťaží z podpory zo strany stredopravého rumunského prezidenta Klausa Iohannisa, ktorého úlohou bude nominovať nového premiéra v prípade, že kabinet padne.