Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Rusko ešte nedalo WHO všetky údaje nutné na schválenie Sputnika V

Zdravotníčka očkuje ženu vakcínou Sputnik V proti ochoreniu Covid-19, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Ruské úrady doma zápasia s nedôverou obyvateľov voči tejto vakcíne, úplne zaočkovaných je len 42 percent Rusov.

Moskva 14. decembra (TASR) - Rusko v utorok priznalo, že jeho vakcínu proti koronavírusu Sputnik V ešte Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) neschválila, lebo ruské úrady neodovzdali dostatočné údaje. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Vlani v auguste sa Sputnik V stal prvou schválenou vakcínou proti koronavírusu na svete, keď jej ruské úrady dali "zelenú" na použitie v krajine, a to ešte pred rozsiahlymi klinickými testami.

"Stále sme neposkytli určité informácie, ktoré sú potrebné na získanie osvedčenia, pretože sme odlišne chápali, aké informácie by to mali byť a ako by mali byť poskytnuté," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"Máme odlišné normy," dodal.

Ako však Peskov vyhlásil, "postupne sa, povedzme, prispôsobujeme týmto požiadavkám".

Na archívnej snímke zo 14. apríla 2020 hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Foto: TASR/AP


Kým rôzni predstavitelia vyjadrovali obavy nad zrýchleným procesom, vakcína bola vyhlásená za bezpečnú a na vyše 90 percent účinnú – takáto správa bola zverejnená v poprednom lekárskom časopise Lancet.

Regulačné úrady USA a EÚ pre lieky však zatiaľ neudelili povolenie na používanie Sputnika V, ktorý sa podáva v Rusku a od konca minulého roka v rade ďalších krajín.

WHO minulý mesiac oznámila, že po niekoľkých mesiacoch pozastavenia schvaľovania znovu začala tento proces, ktorý by mohol viesť k núdzovému používaniu Sputnika V, ale dodala, že stále nemá "o Sputniku všetky dokumenty" a tie potrebuje.

Ruské úrady doma zápasia s nedôverou obyvateľov voči tejto vakcíne, úplne zaočkovaných je len 42 percent Rusov.

Zdravotníčka pripravuje vakcínu proti ochoreniu COVID-19 Sputnik V, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Na účte na Twitteri, spájanom s uväzneným opozičným lídrom Alexejom Navaľným, je vina za oneskorenie v schválení vakcíny svetovou organizáciou pripísaná ruským úradom. V tvíte sa píše, že doma v Rusku to prispelo k nedôvere voči vakcíne.

"Ľudia zomierajú a oni triedia papiere," uvádza sa na Twitteri.

WHO zatiaľ povolila na núdzové použitie vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm, Sinovac a od indickej Bharat Biotech.