Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Koronavírus

Rusko eviduje tretí deň po sebe rekordný počet úmrtí na koronavírus

Ilustračná snímka. Foto: TASR Rastislav Borsík

Celkovo si pandémia v Rusku vyžiadala životy 169.683 ľudí, čo je najvyššia bilancia v Európe.

Moskva 14. augusta (TASR) - Rusko zaznamenalo v sobotu tretí deň po sebe rekordný počet úmrtí na ochorenie COVID-19. Za posledných 24 hodín ich v krajine hlásili 819, informovala s odvolaním sa na ruské úrady agentúra DPA.

Počet úmrtí v dôsledku nákazy covidom sa v Rusku držal niekoľko týždňov tesne pod hranicou 800, aj keď počty nakazených klesali. Tento štvrtok pritom ruské krízové centrum oznámilo 808 a v piatok 815 obetí.

Celkovo si pandémia v Rusku vyžiadala životy 169.683 ľudí, čo je najvyššia bilancia v Európe. Úmrtnosť predstavuje podľa ministerstva zdravotníctva 2,58 percenta.

V Moskve v piatok starosta Sergej Sobianin oznámil ďalšie uvoľňovanie epidemiologických opatrení s tým, že pandémia "naďalej ustupuje" a počet nových hospitalizácií v ruskej metropole sa oproti polovici júna znížil o viac než polovicu.

Ruské úrady čelia skepse, ba dokonca i neochote tamojších občanov dať sa zaočkovať. Podľa nezávislého júlového prieskumu neplánuje podstúpiť vakcináciu až 54 percent Rusov, uviedla agentúra AFP. Do piatka bolo v krajine plne zaočkovaných niečo vyše 30 z celkovo 146 miliónov obyvateľov.