Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Rusko hlási rekordný počet úmrtí na nový koronavírus

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Smrtnosť predstavuje podľa ministerstva zdravotníctva 2,63 percenta.

Moskva 26. augusta (TASR) - Rusko zaznamenalo vo štvrtok 820 úmrtí na ochorenie COVID-19, čo je najvyšší počet za 24 hodín v krajine od začiatku pandémie. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnilo krízové centrum v Moskve, informujú agentúry AFP a TASS.

Celkovo si pandémia v Rusku vyžiadala životy 179.243 ľudí, čo je najvyššia bilancia v Európe. Smrtnosť predstavuje podľa ministerstva zdravotníctva 2,63 percenta.

Rusko, ktoré registruje štvrtý najvyšší počet prípadov infekcie vírusom SARS-CoV-2 spomedzi krajín sveta (6,8 milióna), sužuje od polovice júna nová vlna infekcie, v ktorej prevláda nákazlivejší variant delta. Hoci denné počty potvrdených prípadov klesajú, tento mesiac už v Rusku viackrát hlásili "rekordné" počty úmrtí.

Ruské úrady pri boji proti pandémii zápasia s nedôverou obyvateľov voči vakcínam. Nezávislé prieskumy ukazujú, že väčšina Rusov sa nechce dať zaočkovať.

V Moskve, epicentre pandémie v Rusku, i viacerých regiónoch zaviedli povinné očkovanie pre niektoré skupiny pracovníkov, pričom úrady sa snažia aj rôznymi spôsobmi motivovať občanov k vakcinácii. Hoci tieto opatrenia spočiatku očkovaciu kampaň urýchlili, od polovice augusta dochádza k spomaľovaniu.

Do štvrtka bolo plne zaočkovaných niečo viac ako 35 miliónov v tejto 146-miliónovej krajine.