Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Koronavírus

Rwandská vláda zrušila lockdown v hlavnom meste

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pohyb medzi metropolou Kigali a ďalšími rwandskými provinciami a okresmi sa môže obnoviť, avšak zákaz vychádzania v nočných hodinách zostáva v platnosti.

Kigali 31. júla (TASR) - Rwandská vláda nariadila zrušenie lockdownu v hlavnom meste Kigali a ďalších ôsmich okresoch, hoci počet prípadov ochorenia COVID-19 je v tejto africkej krajine stále na vzostupe. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra AFP.

Tieto nové opatrenia budú platiť 1.-15. augusta, uviedla rwandská vláda vo vyhlásení po piatkovom zasadnutí kabinetu, ktorému predsedal prezident Paul Kagame.

Pohyb medzi metropolou Kigali a ďalšími rwandskými provinciami a okresmi sa môže obnoviť, avšak zákaz vychádzania v nočných hodinách zostáva v platnosti.

Všetky spoločenské stretnutia sú stále zakázané. Školy a kostoly sú zatvorené, ale svadby sa môžu konať s účasťou maximálne desiatich hostí. Vláda zrušenie lockdownu, ktorý bol zavedený v polovici júla, bezprostredne nevysvetlila.

Rwanda, kde žije 13 miliónov obyvateľov, má jedny z najprísnejších opatrení na africkom kontinente zamerané na zastavenie šírenia koronavírusovej infekcie a zaviedla prísny režim testovania a stopovania kontaktov.

V uplynulých týždňoch však krajina zaznamenáva nárast počtu prípadov infekcie. Podľa piatkových údajov tamojšie úrady dosiaľ zaevidovali takmer 70.000 prípadov covidu, z ktorých sa 798 skončilo úmrtím pacienta.

Za uplynulých sedem dní Rwanda zaregistrovala denne vyše 1000 prípadov nákazy. Očkovanie podobne ako v iných afrických krajinách postupuje pomaly z dôvodu nedostatku dávok a nezáujmu verejnosti.

Vláda chce do budúceho roka zaočkovať 60 percent obyvateľstva, doteraz však dostalo vakcínu len 452.000 ľudí, vyplýva z najnovšej vládnej štatistiky.