Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Šanghaj zmiernil karanténu, domovy môžu opustiť ďalšie 4 milióny ľudí

Pracovníčka nesie krabicu s pomôckami v poľnej nemocnici pre pacientov s ochorením COVID-19 v čínskom Šanghaji 15. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Šanghaj je centrom dosiaľ najväčšieho ohniska nákazy v Číne od začiatku pandémie.

Šanghaj 20. apríla (TASR) - Ďalšie štyri milióny ľudí v čínskom meste Šanghaj môžu opustiť svoje domovy v dôsledku zmierňovania karanténnych pravidiel zameraných na zastavenie šírenia koronavírusu. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na miestneho zdravotníckeho predstaviteľa.

Aktuálne už môže svoj príbytok opustiť celkovo takmer 12 miliónov obyvateľov z 25-miliónového veľkomesta.

Šanghaj je centrom dosiaľ najväčšieho ohniska nákazy v Číne od začiatku pandémie. Tamojší predstavitelia v súvislosti s prudkým nárastom infekcií nariadili od 28. marca domácu izoláciu pre väčšinu obyvateľov a v meste sa uzavreli podniky. Táto situácia viedla k tomu, že ľudia sa sťažovali na nedostatočný prístup k potravinám a liekom.

Pozitívne testované osoby bez príznakov covidu museli podstúpiť karanténu v centrách zriadených vo výstavných halách a ďalších verejných budovách.

V stredu hlásili na pevninskej Číne 19.927 nových prípadov covidu, z ktorých všetky s výnimkou 2761 prípadov nemali nijaké príznaky choroby. V Šanghaji zaznamenali 95 percent zo všetkých nakazených v Číne (18.902 prípadov), pričom len 2495 malo symptómy. V stredu pribudlo v Šanghaji aj sedem úmrtí na covid, celkový počet obetí vírusu v tomto meste stúpol na 17. Prvú smrteľnú obeť covidu evidovali v Šanghaji v pondelok. Od marca v tomto meste potvrdili už viac ako 400.000 infekcií.