Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Scholz sľúbil víťazstvo proti covidu a upozornil na extrémizmus

Na archívnej snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Scholz upozornil na popieranie reality, konšpiračné príbehy, dezinformácie a prejavy extrémizmu v spojitosti s odporom voči epidemiologickým opatreniam.

Berlín 15. decembra (TASR) - Nový nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v stredu povedal, že koronakrízu je možné poraziť. Takisto upozornil na prejavy násilia a extrémizmu, ktoré sa v krajine vyskytujú. Informovali o tom agentúra AP a denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) na svojej webovej stránke.

Epidemiologická situácia v krajine sa podľa Scholzových slov opäť zlepší. "Boj proti tejto pandémii budeme viesť s obrovským odhodlaním a tento boj vyhráme," povedal Scholz na pôde nemeckého parlamentu, kde predstavil plán svojej vlády. "Nemôžeme však strácať čas," zdôraznil.

December podľa Scholza spoločnosť zasiahol "temnými dňami" a chýbajú vianočné trhy i spoločenské vianočné večierky, píše FAZ. "Uvedomujem si, že nestrácať odvahu je v takýchto dňoch občas náročné," povedal kancelár.

Nová nemecká vláda chce podľa Scholza v najbližších rokoch dosiahnuť pokrok v sociálnej, spoločenskej a kultúrnej oblasti. Najmä však v oblasti technológií, pretože len s nimi môže byť Nemecko klimaticky neutrálne a konkurencieschopné vo svete, píše FAZ. Pripomenul, že vakcína proti ochoreniu COVID-19 vyrobená v Nemecku firmou BioNTech zachránila už milióny ľudských životov na celom svete.

Kancelár takisto obyvateľov krajiny vyzval, aby sa dali zaočkovať. "Sme na správnej ceste. Ak budeme pokračovať zo všetkých síl, do konca roka dosiahneme svoj cieľ podať 30 miliónov dávok vakcíny," povedal.

Scholz upozornil na popieranie reality, konšpiračné príbehy, dezinformácie a prejavy extrémizmu v spojitosti s odporom voči epidemiologickým opatreniam.

"Nedopustíme, aby sa malá menšina extrémistov bez zábran snažila vnútiť svoju vôľu celej našej spoločnosti," povedal. Vláda podľa Scholza využije všetky prostriedky právneho štátu v boji proti týmto osobám, ktoré sa ľudí pokúšajú zastrašiť "násilím a vyhrážkami smrťou".