Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Koronavírus

Šéf diplomacie EÚ Borrell pre nákazu covidom odložil návštevu Číny

Na archívnej snímke šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Cítim sa dobre a nemám žiadne príznaky, priblížil šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Brusel 12. apríla (TASR) - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v stredu oznámil, že pre nákazu koronavírusom odkladá svoju plánovanú trojdňovú návštevu Číny, ktorá sa mala začať vo štvrtok. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Mal som pozitívny výsledok testu na COVID-19 a preto budem musieť, žiaľ, odložiť návštevu Číny na neskôr," uviedol 75-ročný Borrell na sociálnej sieti Twitter. "Cítim sa dobre a nemám žiadne príznaky," priblížil.

Borrell mal počas diplomaticky citlivej cesty hovoriť s čínskymi zástupcami oblastí zahraničných vecí a obrany o vojne na Ukrajine a tiež o Taiwane, ktorý Peking považuje za súčasť svojho územia. Čína tento postoj zastáva napriek tomu, že Taiwan má od roku 1949 nezávislú vládu.

Vysokopostavený predstaviteľ EÚ uviedol, že Borrell chcel v Číne predstaviť jednotný postoj EÚ a zatlačiť na Peking, aby využil svoj vplyv na Rusko na zastavenie vojenskej ofenzívy na Ukrajine.

AFP v tejto súvislosti píše, že francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý sa v piatok vrátil z trojdňovej štátnej návštevy Pekingu, kde sa stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, uviedol, že Európa nesmie "nasledovať" Spojené štáty ani Čínu v otázke Taiwanu. Európa by podľa Macrona nemala uviaznuť "v krízach, ktoré nie sú naše".