Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Koronavírus

Šéf WHO verí, že sa pandémiu podarí v roku 2022 poraziť

Na archívnej snímke generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: TASR/AP

Koronavírus je aj naďalej súčasťou každodennej reality ľudí po celej planéte, pričom v platnosti zostávajú cestovné aj ďalšie obmedzenia.

Ženeva 31. decembra (TASR) - Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vyjadril v piatok nádej, že sa v roku 2022 podarí poraziť súčasnú pandémiu koronavírusu. Podľa neho je však v tomto smere potrebná široká medzinárodná spolupráca.

Tedros vo svojom novoročnom prejave zároveň varoval pred "úzkoprsým nacionalizmom a hromadením vakcín", informovala spravodajská stanica BBC.

Už prešli dva roky odvtedy, ako WHO dostala informáciu o tom, že sa v Číne šíri neznáme ochorenie vyvolávajúce zápal pľúc. Išlo o nový druh koronavírusu, ktorým sa doposiaľ na celom svete nakazilo vyše 287 miliónov ľudí a takmer 5,5 milióna ľudí infekcii podľahlo.

Koronavírus je aj naďalej súčasťou každodennej reality ľudí po celej planéte, pričom v platnosti zostávajú cestovné aj ďalšie obmedzenia. Reštrikcie sa v mnohých krajinách týkajú aj novoročných osláv, keďže úrady sa snažia predísť zhromažďovaniu väčšieho množstva ľudí.

Šéf WHO napriek týmto skutočnostiam hľadí do budúcnosti s optimizmom. Ako uviedol vo svojom novoročnom príhovore, v porovnaní s počiatkami pandémie má už ľudstvo v súčasnosti mnoho prostriedkov na boj s ochorením COVID-19, ktoré nový koronavírus vyvoláva.

Zároveň však upozornil na to, že pretrvávajúca nerovnomerná distribúcia vakcín vo svete zvyšuje riziko ďalších, potenciálne nebezpečných mutácií koronavírusu.

"Úzkoprsý nacionalizmus a hromadenie vakcín, aké sa vyskytli v niektorých krajinách, podkopali rovnosť a vytvorili ideálne podmienky pre vznik koronavírusového variantu omikron. A čím dlhšie bude takáto nerovnosť pretrvávať, tým väčšie bude aj riziko, že sa vírus bude vyvíjať ďalej, a to spôsobmi, ktorým nedokážeme zabrániť ani ich predvídať," povedal šéf WHO. Dodal, že ak "ukončíme túto nerovnosť, ukončíme aj pandémiu".

Na archívnej snímke šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Foto: TASR/AP


Tedros sa vo svojom prejave dotkol aj nízkej globálnej úrovne zaočkovanosti, uvádza BBC. Väčšina obyvateľstva Európy, ako aj Severnej i Južnej Ameriky bola zaočkovaná prinajmenšom prvou dávkou proticovidovej vakcíny. Cieľ WHO dosiahnuť do konca roka 2021 úplné zaočkovanie aspoň 40 percent obyvateľstva však naopak nedosiahla väčšina afrických krajín.

Tedros už v minulosti kritizoval bohatšie krajiny za to, že "sa vrhli" na celosvetové zásoby vakcín a následne plne zaočkovali väčšinu svojej populácie, zatiaľ čo v chudobnejších krajinách sa ľudia nedostali ani len k prvej dávke očkovacej látky.

BBC približuje, že WHO si pre rok 2022 stanovila nový cieľ - zaočkovať do konca júla 70 percent populácie všetkých krajín sveta.